Fransa'da tutuklu bulunan Kazak işadamı

Fransa'da tutuklu bulunan Kazak işadamı

Fransız Danıştayı, Kazak iş adamının Rusya'ya iade kararını bozdu

PARİS (AA) - Fransız Danıştayı, yolsuzluk ve görevi suistimal ile suçlanan Kazak iş adamı Muhtar Ablyazov’un yargılanması için Rusya’ya iade edilmesi kararını bozdu.

Danıştayın gerekçeli kararında, aynı zamanda muhalif olan Ablyazov'un Rusya'ya iadesi için yapılan talebinin "siyasi amaçlı" olduğu belirtildi. Kararda, bu gerekçeyle iade izninin verilemeyeceği kaydedildi.

Danıştay kararının ardından, 3,5 yıldır Fransa'da tutuklu bulunan Ablyazov'un serbest bırakılması gerekiyor.

Ablyazov’un iade dosyasına bakan Fransız mahkemesi, geçen yıl bu konuda olumlu cevap vermiş ancak Rusya ve Ukrayna’nın yargılamak istediği iş adamı ile ilgili son kararı hükümete bırakmıştı.

Mahkemenin bu kararının ardından eski Başbakan Manuel Valls, Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı olan iş adamının Rusya Federasyonu’na iade edilmesi ile ilgili genelgeyi imzalamıştı.

Kazakistan da iş adamının iadesi için Fransa yönetimine başvurmuş, ancak iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmadığı için bu talep Fransa tarafından reddedilmişti.

Muhtar Ablyazov, yöneticiliğini yaptığı BTA isimli bankayı 6 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanıyordu. Hakkında uluslararası arama kararı çıkartılan iş adamı, 2013 yılının Temmuz ayında saklandığı Fransa’nın Cannes kentinde gözaltına alınmıştı.

Kazakistan’da bir dönem enerji bakanlığı görevinde bulunan ve ülkesinde muhalefete verdiği destekle bilinen iş adamı, Sovyetler Birliği rejiminin çökmesinin ardından, ülkesinde önemli bir servetin sahibi olmuştu.

Kazak iş adamının avukatları, müvekkilleri hakkında açılan yolsuzluk davasının "siyasi olduğunu" iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :