Fransa'da Müslümanlar Macron'dan umutlu

Fransa'da Müslümanlar Macron'dan umutlu

Yürüyüş Hareketinin seçim kampanyası sorumlularından Çelik:- "Macron, Fransa'ya umut veren bir adaydır"- Sorbonne Üniversitesi Araştırma Görevlisi Roland: - "Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesi Le Pen'in seçilmesinden daha iyidir"- Val de Marne İl Genel Mec

PARİS (AA) - YUSUF ÖZCAN - Fransa'da bazı Müslüman örgütlerin temsilcileri, Emmanuel Macron'un aşırı sağcı Marine Le Pen'i eleyerek cumhurbaşkanı seçilmesinin ülkedeki Müslümanlar için umut vadettiğini belirtti.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Yürüyüş Hareketinin seçim kampanyası sorumlularından Yakup Çelik, Sorbonne Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nurettin Rolland, Val de Marne ilinin İl Genel Meclis Üyesi Metin Yavuz, Avrupa Demokrasi Vakfı Araştırmacısı Samir Amghar ve Fransa İslam Düşüncesi Akademisi (AFPI) Başkanı Jamel El Hamri, Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Fransızların cumhurbaşkanlığı görevine Macron'u seçerek aşırı sağcı Marine Le Pen'e karşı cephe oluşturduğunu ifade eden Oğraş, "Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunda İslam Konseyi olarak Macron'u destekledik." dedi.

Fransa'da yabancı ve ırkçı söylemlerin tehlikesinin devam ettiğini ancak Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesinin iyi bir gelişme olduğunu belirten Oğraş, "Fransa'da yaşayan Müslümanlar Macron'un seçilmesinden mutludur." ifadelerini kullandı.

Çelik, Macron'un seçilmesinin büyük bir başarı olduğunu kaydederek, "Macron'un ırkçı söylemleri yoktur, öyle bir kişi değil. Uzlaşıcı ve herkesi kucaklayan bir liderdir. Sağdan, soldan ve merkezden olsun, bütün iyi niyetli insanları bir arada kucaklayan bir insandır. O yüzden çok isabetli bir aday olduğuna inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Le Pen'in ırkçı ve yabancı düşmanı olmasının utanç verici bir durum olduğunu vurgulayan Çelik, "Macron, Fransa'ya umut veren bir adaydır." diye konuştu.

- "Olumlu bir gelişme"

Strasbourg Üniversitesinde çağdaş İslam hakkında araştırma yapan El Hamri, seçmenlerin Macron'a oy vererek aynı zamanda Le Pen'e karşı cephe oluşturduklarını ifade etti.

Haziranda yapılacak genel seçimlerin de önemli olduğuna işaret eden El Hamri, "Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesi Fransızlar ve Müslümanlar için olumlu bir gelişmedir." diye konuştu.

Roland ise Müslümanlar açısından Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesinin Le Pen'in seçilmesinden daha iyi olduğunu kaydetti. Roland ayrıca İslam ve yabancı düşmanlığı bakımından gelişmeler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Seçim sonuçlarından memnun olduğunu ifade eden Yavuz ise, bu seçimde Le Pen'in ikinci tura kalmasından endişe duyduklarını ancak Macron'un seçilmesiyle bu endişenin geride kaldığını dile getirdi.

Amghar da seçmenlerin birçoğunun Le Pen'in cumhurbaşkanı olamaması için Macron'a oy verdiklerine dikkati çekti.

Önde gelen Müslüman örgütlerden Fransa İslam Konseyi Başkanı Anouar Kbibech, Paris Camisi Yöneticisi Dalil Boubakeur, Lyon Camisi Yöneticisi Kamal Kabtane ve Fransa'daki Müslümanlar Derneği Başkanı Amar Lasfar, cumhurbaşkanı seçilen Macron'u yaptıkları açıklamalarla tebrik etmişti.

Kbibech, sosyal medya hesabından "İslam Konseyi olarak Emmanuel Macron'u seçildiği için tebrik ediyoruz. Macron'un seçilmesi Fransa'ya kardeşlik ve dayanışma içerisinde bir gelecek sunuyor." mesajını paylaşmıştı.

Seçim sonucunun, bütün dinlerin mensuplarıyla birlik içerisindeki Fransa'yı bölmeye çalışanlara karşı bir cevap niteliği taşıdığını ifade eden Boubakeur, Macron'un ülkedeki Müslümanlar için de bir umut olduğunu vurgulamıştı.

Fransız seçmenlerin Macron'u tercih ederek aşırı sağcı ve dışlayıcı söylemlerin tehlikeli boyutunu anladıklarını gösterdiğini aktaran Kabtane, Fransız vatandaşı olan Müslümanların da Macron'a verdikleri oylarla bu zafere ortak olduğunu bildirmişti. Kabtane, yeni cumhurbaşkanın dini ve kökeni ne olursa olsun Fransa'da yaşayan herkesi birleştiren bir siyaset izlemesini umduğuna işaret etmişti.

Lasfar ise cumhurbaşkanı seçiminde galibin Macron olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek sosyal barış, kardeşlik, özgürlük ve eşitlik değerlerini refah içinde tesis edecek bir cumhurbaşkanlığı olmasını temenni etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :