Fransa'da merkez sağ "Fillon" dedi

Fransa'da merkez sağ "Fillon" dedi

Fransa'da merkez sağda 2017 yılı cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday belirleme yarışının kazananı eski başbakan Fillon oldu- Muhafazakar kimliği ile bilinen Fillon, dış politikada İran ve Rusya ile yakınlaşmayı isterken serbest piyasa yanlısı fikirleri n

PARİS (AA) - F. Esma ARSLAN - Fransa'da merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için eski başbakanlardan François Fillon'u aday olarak belirledi.

Cumhuriyetçiler Partisi'nin cumhurbaşkanlığı adayını belirleme yarışının dün yapılan ikinci turunda Fillon, yüzde 33,2 oranında oy alan rakibi eski başbakanlardan Alain Juppe’ye ciddi fark atarak, oylamaya katılan seçmenlerin yüzde 66,6'sının desteğiyle kazanan taraf oldu.

Geçtiğimiz hafta ilk turu yapılan seçimlerde Fillon herkesi şaşırtmış ve yüzde 44 oy alarak, anketlerin öngörülerini boşa çıkarmıştı. Anketler Juppe’yi ilk sırada gösterirken hemen arkasından da eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geleceğine kesin gözüyle bakılıyordu.

Ancak ilk tur seçim sonucunda Fillon birinci olurken, Juppe ikinciliği, Sarkozy ise üçüncülüğü aldı. Seçim gecesi ikinci tura Fillon ve Juppe’nin kalacağının kesinleşmesinin ardından açıklama yapan Sarkozy, iki adayın yarışacağı ikinci turda Fillon’u destekleyeceğini bildirdi.

Kamuoyu desteği oldukça düşmüş olan İktidardaki Sosyalist Parti'nin henüz adayını belirlemediği 2017’deki seçimlerde Fillon'un aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen ile kıran kırana bir yarışa gireceği tahmin ediliyor.

- Fransa’nın Thatcher’ı benzetmesi

Muhafazakar Katolik kimliği ile öne çıkan 62 yaşındaki Fillon’un liberal çizgideki Juppe’yi ezici bir çoğunlukla yenilgiye uğratması Fransız siyasetinde "yeni bir dönem" yorumuna neden oluyor.

Fillon’un, "Demir Lady" lakaplı İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher hayranlığı, geçen haftaki zaferinden sonra kamuoyunda birçok tartışmaya da konu oldu.

Fransız Liberation gazetesi, Thatcher’ın fotoğrafının üzerine Fillon’un yüzünü yerleştirmiş ve "Ben, Cumhurbaşkanı" manşetiyle çıkmıştı.

Serbest piyasanın güçlenmesini savunan Fillon’un vaatleri arasında Fransızların hassas çizgisi olarak bilinen 35 saatlik çalışma süresinin artırılması ve kamuda 39 saate kadar çıkabilmesinin önünün açılması yer alıyor.

Seçim programında, bürokraside çok fazla kadronun boş yere işgal edildiğini belirten Fillon, 500 bin kişinin işten çıkarılması ve kamu harcamalarının azaltılması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik nedenlere dayanan işten çıkarmaları destekleyen Fillon, haftalık çalışma saatinin 48 saat sınırına kadar işveren ile müzakere edilebilmesinden yana.

Fillon’un ekonomi alanında atacağı başka bir adım ise bir resmi tatil gününü kaldırmak. Fransa’da "jour ferie" ismiyle bilinen resmi tatil günlerinin Fransız ekonomisine zararına dikkati çeken Fillon, bu günlerden birini iptal etmek istiyor.

- Tesettür mayosu karşıtı, göçmen kotası yanlısı

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyalarında en çok tartışılan konulardan biri olan göç ve mülteci konularında Fillon kota uygulamasına geçilmesini istiyor.

Bu konuda anayasada da değişiklik yapacağını dile getiren Fillon, aile birleşmesi şartlarının da ağırlaştırılması gerektiğini belirtiyor.

Diğer taraftan Fillon, Fransa’da yazın güney sahillerinde patlak veren tesettür mayosu krizinde, tesettür mayosunun tamamen yasaklanmasını savunmuştu.

Le Monde gazetesine verdiği röportajda, tesettür mayosunu tamamen yasaklayan bir kanun istediğini dile getiren Fillon, konunun yalnızca bölge belediye başkanlarının insiyatifine bırakılamayacak kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştı.

Öte yandan Fillon, Fransız vatandaşlığı verilmesinin de bireyin tamamen asimile olması şartına bağlanması gerektiğini belirtiyor.

Ülkede 13 Kasım 2015 saldırılarından sonra çok tartışılan ve sosyalist hükümetin de getirmek istediği yabancı terörist savaşçıların vatandaşlıktan çıkarılması konusu da Fillon’un gündeminde.

Fillon, Suriye ya da Irak’ta terör örgütü saflarında savaşmış çifte vatandaşların Fransız vatandaşlığının alınması gerektiğini savunurken bu kişilerin Fransa’dan sınır dışı edilmeleri ya da ülkeye dönüşlerine izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

- "Rusya’ya ambargo kalksın, İran’la ilişkiler düzelsin"

Fillon’un merkezine ekonomiyi aldığı seçim vaatleri arasında Rusya ve İran’la ilişkiler de ilk sıralarda yer alıyor. Eski başbakan Rusya’ya uygulanan ambargonun tamamen kaldırılması ve İran’la daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğine dikkati çekiyor.

Özellikle Suriye konusunda Rusya ile aynı çizgide olduklarını vurgulayan Fillon, Esed ile işbirliğine sıcak bakıyor.

Eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine karşı çıkan Fillon, bu durumun çocuğun yararına olmadığını ve aile değerlerine zarar vereceğini düşünüyor.

Fillon, Fransa’da 2013’ten bu yana yasal olan eşcinsel evlilik hakkına dokunmayacağını söylese de bu konuda düzenlemeler içeren ve Taubira yasası olarak bilinen yasanın yeniden gözden geçirilmesini savunuyor.

Fillon’un, 2013’teki yasanın oylamasında da "hayır" oyu kullandığı biliniyor.

- Ermeni iddiaları yeniden gündeme gelebilir

Merkez sağın aday belirleme yarışında Fillon’la beraber en çok dikkati çeken başka bir isim sözcüsü Valerie Boyer oldu.

Fillon’un sağ kolu olan Marsilya Milletvekili Boyer, Türkiye’de, 2011 yılında Fransa’da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda hazırladığı yasa tasarısı ile biliniyor.

İddiaların inkarının cezalandırılmasını savunan Boyer, o tarihten bu yana konunun yasalaşması için büyük mücadele veriyor.

Boyer, son olarak 2015’te "20. yüzyıldaki soykırımlar ve insanlığa karşı işlenen suçların cezalandırılması" başlığıyla sunduğu yasa teklifiyle konuyu yeniden meclis gündemine getirmişti.

Milletvekili Boyer, bu yıl mecliste yaptığı bir konuşmada başörtüsünün "Fransa için büyük bir tehlike" olduğunu söylemiş ve başörtülü kadınları da düşman askerine benzetmişti.

Öte yandan Türkiye karşıtlığını gizlemeyen Boyer’in, Fillon’un Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kabinede yer alabileceği belirtiliyor.

Boyer’in kabinede yer alması halinde ilk projelerinden birinin Ermeni iddialarını yeniden gündeme getirmek olacağı tahmin ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 2012'deki seçim kampanyası sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem de, sırasıyla Kadın Hakları Bakanlığı ve hükümet sözcülüğüne, Gençlik ve Spor Bakanlığına son olarak da Eğitim Bakanlığı'na getirilmişti.

- Şatoda yaşıyor, araba tutkunu

Eşi Galler doğumlu olan Fillon, 5 çocuğuyla beraber 12. yüzyıldan kalma bir şatoda yaşıyor. Fillon, kendi şatosunda Fransız Paris Match dergisine verdiği röportajla da eleştirilmiş ve elitist olmakla suçlanmıştı.

Fransa'nın ünlü 24 saatlik araba yarışı ile tanınan Le Mans kentinde doğmuş olan Fillon, sıkı bir araba ve yarış tutkunu. Fillon'un çocuk yaştan itibaren Le Mans yarışlarını takip ettiği biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :