Fransa'da İslam reformu girişimine eleştiriler

Fransa'da İslam reformu girişimine eleştiriler

Paris Camisi Rektörü Ebubekir:- "İslam reformu girişimi İslamı yeterince bilmeyen, dinle ilgisi olmayan insanlar tarafından şekillendiriliyor"- "Son yıllarda gerçekleştirilen saldırılar sonrası Fransız yöneticilerin fikirleri çok değişti. Bazı siyasetçile

PARİS (AA) - ONUR USTA/HAJER M'TİRİ - Paris Camisi Rektörü Delil Ebubekir, "İslam reformu girişimi ülkede İslamı yeteri kadar bilmeyen, dinle ilgisi olmayan insanlar tarafından şekillendiriliyor." dedi.

Fransa'da devlet eliyle İslam reformu girişimi kapsamında kurulacak İslam Vakfı projesinden çekildiğini geçtiğimiz hafta açıklayan Ebubekir, AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fransa'da devlet yönetiminin İslam’a yönelik yeni bir yaklaşım içinde olduğunu söyleyen Ebubekir, "İslam reformu girişimi ülkede İslam'ı yeterince bilmeyen, dinle ilgisi olmayan insanlar tarafından şekillendiriliyor. Biz de yönetimin bu tercihi karşısında tarafsız kalarak bu girişimden çekilme kararı aldık. Bu girişimde baştan haberdar olmadığımız yeni kurallar getirildi. Mesela kurullara seçilecek insanlar İslam'la ilgisi olmayan üyelerce belirlendi ve kararlar yeterli dini bilgilere sahip olmayan insanların çoğunluğuyla alındı." diye konuştu

Fransa'da devletin İslam'a bakışındaki değişimi son yıllardaki terör saldırılarına bağlayan Ebubekir, şunları kaydetti:

"Fransa’da İslam’la devlet arasındaki ilişki son zamanlara kadar hep bir güven ilişkisi içinde gerçekleşti. Devlet yönetimi hac ibadeti, helal gıda meselesi, cami inşaatları ve imamların eğitimi konusundaki hizmetleri iyileştirmeye çalıştı. Ancak son yıllarda gerçekleştirilen saldırılar sonrası Fransız yöneticilerin fikirleri çok değişti. Bazı siyasetçiler hatta hükümet üyeleri İslamla ve radikalleşmeyle ilgili çok sert konuşmalar yaptılar."

- "Entegrasyon değil asimilasyon"

Ebubekir, önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında iki turlu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde siyasetçilerin konuşmalarında asimilasyon anlamı taşıyan sert bir yaklaşımı benimsediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"François Fillon gibi bazı siyasetçiler seçim kampanyalarında İslam’ın bir kültür olarak kalması ve toplum hayatına yansıtılmaması gerektiğine dair fikirleri dayatmaya çalıştılar. Oysaki bütün dinlere mensup insanlar burada kendi kültür ve geleneklerini hayatlarına yansıtıyor ve istedikleri dilde konuşuyorlar. Bu yaklaşım bir entegrasyondan ziyade asimilasyon anlamına gelir ve dini özgürlükleri kısıtlar."

- "Le Pen'in Müslümanları ayrıştırıcı yaklaşımı tehdit oluşturur"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara yönelik ayrımcı yaklaşımını eleştiren Ebubekir, "Trump’ın İslam ülkelerinden gelen insanların ülkeye girişini engellemesi utanç verici bir skandal." dedi.

Müslümanların ülkelerindeki sıkıntılardan dolayı göç ederek ABD’deki ailelerinin yanına gitmek istediklerine işaret eden Ebubekir, "Bu ülkelere ABD çok kötü davrandı. Mesela Irak’a yapılan müdahale sonrası ülke tamamen değişti ve insanlar büyük bir sefalet ve yıkım yaşadı." diye konuştu.

Fransa'da da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi Lideri Marine Le Pen'in cumhurbaşkanı olması halinde Müslümanlara yönelik benzer bir tavır alabileceğine işaret eden Ebubekir, şunları kaydetti:

"Le Pen’in de Müslümanlara yönelik böyle bir yaklaşımı var. Selefilik gibi radikal akımlara karşı olduğunu söylüyor. Ancak Müslümanları farklı mezhepler üzerinden ayırt etmek mümkün değil. Bu radikalliğin sınırlarını belirlemek çok güç. Le Pen’in Müslümanları ayrıştıran yaklaşımı toplum için bir tehdit oluşturur ve büyük savrulmalara neden olabilir. Toplumda Müslümanlarla ilgili olumsuz sıfatlar kullanılarak genellemeler yapılabilir." şeklinde konuştu.

Fransa'da İçişleri Bakanlığı, 8 Aralık 2016’da İslam dini ve medeniyetinin daha iyi tanınması amacıyla İslam Vakfının kuruluş çalışmalarının başlatıldığını duyurmuştu. Daha önce 2005'te kuruluş çalışmaları başlayan ancak faaliyete geçmeyen vakfın başkanlığına ise Cumhurbaşkanı François Hollande'ın tavsiye ettiği eski İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement’ın getirileceği açıklanmıştı.

- İslam Vakfına Müslüman olmayan başkan eleştirilmişti

Müslüman olmayan bir kişinin İslam Vakfının yöneticiliğine getirilmesi yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede birçok kesim tarafından eleştirilmişti. Chevenement’ın geçen yaz ülkede gündeme gelen tesettür mayosu tartışmalarında “kamu düzeni” gerekçesiyle yasakları savunarak Müslümanlara kendilerini gizlemeyi tavsiye etmesi tepki toplamıştı.

Chevenement, ayrıca camilere dışarıdan yardımın yasaklanması gerektiğini ve yardımların şeffaflık içinde gerçekleşmesine ihtiyaç olduğunu savunmuştu.

Vakfın kuruluş çalışmalarında 7 üyeyle temsil edilen Ulusal Paris Camii Federasyonunun (FNGMP) üye sayısının 3’e düşürülmesi sonrası Paris Camii Rektörü Ebubekir, duruma sert tepki göstererek çalışmalardan çekildiklerini açıklamıştı.

Ebubekir ayrıca Fransa'da mescit ve camiye sahip tüm Müslüman dernek ve federasyonlara, dini inançlarının kontrol altına alınmasını hedefleyen her girişime karşı çıkmaları çağrısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :