Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası protestosu

Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası protestosu

Frankfurt Emniyet Müdürü Bereswill:"Onlarca yıldan beri Frankfurt'ta böyle toplumsal bir ayaklanma görülmedi"- Frankfurt Emniyeti Operasyon Bölümü Müdürü Schneider:"Göstericilerin asıl amacı bankaya girmekti buna müsaade etmedik"

FRANKFURT (AA) - Frankfurt Emniyet Müdürü Gerhard Bereswill, Avrupa Merkez Bankası protestolarına ilişkin, "Onlarca yıldan beri Frankfurt'ta böyle toplumsal bir ayaklanma görülmedi" dedi.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yeni genel merkezinin açılışı sebebiyle dün gerçekleştirilen eylemlerle ilgili Frankfurt Emniyet Müdürlüğünde basın toplantısı düzenlendi.

Emniyet Müdürü Bereswill, toplantıda, kentte uzun süredir bu boyutta eylemlerin görülmediğini belirtti. 

 

Eylemlerin planlı yapıldığını ve ülke dışından yönetildiğini savunan Bereswill, "Bunlar Blockupy organizatörlerinin söylediği gibi spontane ve kendiliğinden gelişmiş hadiseler değildi. Dünkü eylemlerde barışçıl göstericilerin haricinde barışçıl olmayan ve suç işleyen göstericiler de vardı" değerlendirmesinde bulundu. 

Bereswill, göstericilerin sabahın erken saatlerinde kimseden çekinmeden çevreye zarar verdiğini ve milyonlarca avroluk hasara sebep olduklarını ifade etti.

Göstericiler arasındaki saldırgan grubun kentin 20 noktasında saldırı gerçekleştirdiğini aktaran Bereswill, "Bu kişiler Polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine de saldırarak zarar verdiler. İçinde bir polis memurunun bulunduğu polis aracı ateşe verildi. Ben böyle bir şeyi de mesleki hayatımda ilk kez yaşamış oldum" diye konuştu.

Frankfurt’taki gösterilere Almanya ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden göstericilerin de katıldığını kaydeden Bereswill, katılımın yoğun olması için Blockupy organizatörlerinin günler öncesinden çalışmalar yaptığını anlattı.

-"Bugün her şey tamamen bitti, düne ait hiçbir şey kalmadı"-

Bereswill, geçen Pazar günü yapılan kontrollerde polisin Berlin plakalı araçlarda tehlikeli ve zararlı maddelere rastladığını söyledi. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve gün boyu süren eylemlere yaklaşık 17 bin kişinin katıldığını ifade eden Bereswill, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün her şey tamamen bitti, düne ait hiçbir şey kalmadı. Bu şehrin emniyetinden sorumlu biri olarak söylüyorum ki Blockupy organizatörleri ve sorumluları bu yaşananların kendileriyle alakalı olmadığını savunamazlar."

-"4 bin kişinin suça karıştığını tespit ettik"-

Frankfurt Emniyeti Operasyon Bölümü Müdürü Harald Schneider ise göstericilerin ilk olarak saat 05.45'te alışılmışın dışında agresiflikle saldırı gerçekleştirdiğini söyledi. 

Göstericilerin polise taş ve yanıcı maddelerle saldırıda bulunduğunu söyleyen Schneider, olaylarda 2'si ağır 150 polisin yaralandığını belirtti. 

Çok sayıda polis aracının hasar gördüğünü, bazılarının yakıldığını vurgulayan Schneider, "Saldırılar sebebiyle 525 kişinin ifadesi alındı, bunlardan 26’sı gözaltına alındıktan sonra 5 kişi tutuklandı. Toplam verilen zarar da milyonlarca avro civarında" ifadesini kullandı.

Gösterilerde yaklaşık 4 bin kişinin suça karıştığını tespit ettiklerini bildiren Schneider, "Göstericilerin asıl amacı bankaya girmekti buna müsaade etmedik ama ECB'de görevli olan tüm personelin içeriye girmesine ve işlerini yapabilmelerini de sağladık" dedi.

Schneider, gösterilerin sona ermesinin ardından eylemcilerin otobüs ve trenle geldikleri yerlere ulaşmalarını sağladıklarını sözlerine ekledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :