Fotoğraf aşkı "engel" tanımadı

Fotoğraf aşkı "engel" tanımadı

Doğuştan yüzde 90 görme engelli olan genç fotoğrafçı, karanlık dünyasını çektiği fotoğraflarla aydınlatıyor- "Net fotoğraf çekemezsin" diyenlere inat çektiği fotoğraflarla adından söz ettiren Budak, geçimini fotoğraf çekerek sağlıyor- Görme engelli fotoğr

ANTALYA (AA) - ORHAN KUZU - Doğuştan yüzde 90 görme engelli genç fotoğrafçı, çektiği fotoğraflarla hem karanlık dünyasını aydınlatıyor hem de insanlara "engelsiz dünyasından" kareler sunuyor.

Her iki gözü de yüzde 10 görebilen 23 yaşındaki Enes Samed Budak, 5 yaşından itibaren portre fotoğraflar çekmeye başladı.

İlerleyen yıllarda "görmeyen insanlara fotoğraf çekerek örnek olacağını" düşünen Budak, bu alanda kendisini geliştirebilmek için önce ressam olan babasından yardım aldı, ardından da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü kazandı.

Portre ve manzara fotoğraflarında kendisini geliştirmek için resim de yapan Enes Samed Budak, geçen yıl üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmaya karar verdi.

Bir yandan fotoğrafla ilgili iş yerlerinde çalışırken bir yandan da kendi kadrajlarıyla anı yakalamaya devam eden Budak, çevresindekilerden sık sık, "Yüzde 10 gören insan nasıl fotoğraf çeker" şeklindeki sorularıyla karşılaştı.

Çektiği fotoğraflarla göz doldurmaya başlayan Budak, şimdi EXPO 2016 Antalya'nın etkinlik alanlarında fotoğrafçılık yapıyor.

- "Kendi tekniklerimi geliştirdim"

Enes Samed Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafın bir yaşam ve kendisini ifade etme biçimi olduğunu söyledi.

Çok küçük yaşlarda görme engelli insanların fotoğraf çekebileceğini göstermek için yola çıktığını ifade eden Budak, "Her şey yolunda giderse, fotoğrafçılığa devam edeceğim. Kendimin ve insanların neler yapabileceklerini göstereceğim." dedi.

Budak, görme engelli insanların fotoğraf çekme biçimlerinin çok farklı olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Kendi tekniklerimi geliştirdim. Tekniklerimle fotoğrafçılığı uyguluyorum ve öğretiyorum. Artık çok zor olsa da fotoğraf çekmeyi öğretiyorum. İnsanlar şaşırıyor. Az gören bir adamdan, hiçbir sorunu olmayan insan fotoğrafçılık dersi almaya başlıyor. İlk dönemlerde onlar için zor oluyor. Benim için de kendimi ifade etmek zor oluyor. Onun dışında şu anda fotoğraf çekerken yaşadığım bir zorluk yok."

İnsanların gözüyle değil beyniyle gördüğüne inandığını dile getiren Enes Samed Budak, "İnsan beynini ne kadar kullanırsa, gördüğü şeyin de o kadar netleşeceğini düşünüyorum. Evet sadece yüzde 10 görüyorum ama beynimin büyük bir kısmını kullanmayı öğrendiğim takdirde, normal bir insandan daha iyi fotoğraf çekebileceğimi düşünüyorum. Çocukken de bunu düşünüp hesaplayarak bu işe başladım. Hesaplarım bir miktar tuttu. Belki bir ay sonra bundan daha iyi fark ediyor olacağım. Daha iyi görüyor olmayacağım ama daha iyi fark ediyor olacağım." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :