Filistinli çocuklar "Çocuklar Günü"nü İsrail kurşunları altında geçirdi

Filistinli çocuklar "Çocuklar Günü"nü İsrail kurşunları altında geçirdi

Filistinli çocuk Neccar: "Buraya Filistin'i özgürleştirmek ve Yahudilerden kurtulmak için geliyoruz. Onların bizim topraklarımızda hiçbir hakkı yok. Her gün buraya geleceğim. Çünkü topraklarımıza dönmek bizim hakkımız" - Bir diğer Filistinli çocuk Ebu Hat

GAZZE (AA) - HİDAYET ES-SAİDİ - Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında Gazze sınırında düzenlenen barışçıl eylemlere katılan çocuklar, "5 Nisan Filistin Çocuk Günü"nü İsrail'in askeri gözetleme kulelerinin birkaç metre ötesinde "kurşun sesleri" arasında geçirdi.

Filistinli çocuklar aileleri ve yakınlarıyla Gazze sınırında İsrail'in askeri kontrol noktalarının birkaç metre ötesinde Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında düzenlenen eylemlere katılıyor. Her yıl "5 Nisan Filistin Çocuk Günü"nü kutlayan küçükler, bu yıl kendilerine armağan edilen günü sınırdaki eylem alanlarında geçirdi.

Han Yunus sınırındaki eylem alanında toplanan çocuklardan bazıları oyun oynarken bazıları da tarihi Filistin haritası ile üzerinde sloganlar yazan pankartları boyadı.

AA muhabirine konuşan Filistinli 12 yaşındaki Sema Neccar ailesiyle her gün eyleme katıldığını belirterek, "Buraya Filistin'i özgürleştirmek ve Yahudilerden kurtulmak için geliyoruz. Onların bizim topraklarımızda hiçbir hakkı yok. Her gün buraya geleceğim. Çünkü topraklarımıza dönmek bizim hakkımız." dedi.

Neccar, eylemlerin barışçıl olduğunu belirterek buna rağmen İsrail askerlerinin göstericilere gerçek mermiyle ateş ettiğini aktardı.

- "Tüm dünya çocukları gibi biz de özgür yaşamak istiyoruz"

16 yaşındaki Abdullah Ebu Hatır da "Filistin Çocuk Günü'nde dünyaya mesajımız; tüm dünya çocukları gibi biz de özgür yaşamak istiyoruz. Her gün buraya geliyorum saatlerce burada kalıyorum. Ailem geldiğimi biliyor ve izin veriyor çünkü biz çalınan hakkımızı savunmak için buradayız." dedi.

Ebu Hatır, "Onurlu bir şekilde yaşamak için hakkımızı savunmak zorundayız. Burada talep ve görüşlerimizi barışçıl bir şekilde ifade ediyoruz." diye konuştu.

Suheyb Hasan (17) da Filistinlilerin zorla çıkarıldıkları topraklarına dönmesi için her türlü adımı desteklemek gerektiğini belirterek, İsrail güçlerinden korkmadıklarını, vatanlarını özgürleştirmek için çalıştıklarını ifade etti.

İşgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve abluka altındaki Gazze'de yaşayan Filistinli çocukların haklarının dünya gündemine taşınması amacıyla her yıl 5 Nisan'da "Filistin Çocuk Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden beri 22 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazlası yaralandı.

Filistinliler bu barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :