Filistin'de "siyasi bölünmüşlüğü" bitirme çabaları

Filistin'de "siyasi bölünmüşlüğü" bitirme çabaları

Hamas'ın Gazze Sorumlusu Sinvar:- "Filistin'deki birleşme, ulusal birliğin sağlanması için bir adımdır. Aynı zamanda Filistin meselesini ortadan kaldırma girişimlerini yok edecek bir garantördür"- "Uzlaşı için Gazze'de ortak bir karar mekanizması var ve b

GAZZE (AA) - Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar, Hamas'ın Kahire'de konuşulan bütün uzlaşı dosyalarını gerçekleştirme konusunda ciddi olduğunu ve hiçbir durumda bölünmüşlüğe dönmeyeceğini açıkladı.

Fetih Hareketi ile görüşmek üzere Kahire'ye hareket etmeden önce Filistinli gruplar ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sinvar, "Filistin'deki birleşme, ulusal birliğin sağlanması için bir adımdır. Aynı zamanda Filistin meselesini ortadan kaldırma girişimlerini yok edecek bir garantördür." dedi.

Filistinli grupların uzlaşı konusundaki rolüne işaret eden Sinvar, "Uzlaşı için Gazze'de ortak bir karar mekanizması var ve bunu sekteye uğratacak herhangi bir eyleme izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Sinvar, Hamas'ın Kahire'deki uzlaşı görüşmeleri boyunca, Gazze'deki diğer Filistinli gruplar ile sürekli bağlantı halinde kalacağını kaydetti.

Hamas ve Fetih Hareketi heyetlerinin, uzlaşı meselesini görüşmek ve Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin Gazze'deki kurumları devralması sürecini değerlendirmek amacıyla salı günü Kahire'de bir araya gelmeleri bekleniyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cuma günü yaptığı açıklamada, Fetih ve Hamas'ın, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze'deki görevlerini yerine getirmesinin ayrıntılarını ve bölünmüşlüğü sona erdirmek için atılacak adımları görüşmek için bu hafta Kahire'de toplantı düzenleyeceğini belirterek, "Kahire'ye giderken hepimiz görüşmenin başarılı olması ve bu konuda gözle görülür adımlar atılması konusunda kararlıyız." diye konuşmuştu.

Gazze'de 2007'den bu yana kontrolü elinde bulunduran Hamas ile Ramallah'taki Filistin yönetimi arasındaki siyasi uzlaşı arayışları çerçevesinde Hamas, 17 Eylül'de yaptığı açıklamayla Gazze'deki İdari Komiteyi feshetmişti.

Filistin yönetimi de hükümet toplantısını Gazze'de düzenlemiş, buradaki bakanlıklar görevlerini uzlaşı hükümetine devretmeye başlamıştı.
İsrail, Filistin'de Ocak 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Gazze Şeridi'ne karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :