Filistin Toprak Günü

Filistin Toprak Günü

Filistin Toprak Günü, İsrail'de binlerce Filistinlinin katılımıyla düzenlenen etkinliklerle anıldı

KUDÜS (AA) - Filistin Toprak Günü, İsrail'de yaşayan binlerce Filistinlinin katılımıyla 3 beldede düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İsrail parlamentosu Knesset'teki Arap milletvekillerinin de katıldığı etkinlikler kapsamında üç ayrı bölgede yürüyüş düzenlendi. Toprak Günü münasebetiyle, Arraba, Sahnin ve Deyr Henna beldelerinde düzenlenen yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.

Knesset'teki Arap milletvekillerinin yanı sıra Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke gibi Filistinli yetkililer de etkinliklerde yer aldı.

Filistin milli marşını söyleyen ve Filistin bayraklarını taşıyan katılımcılar, olaylarda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İsrail askerlerinin, yürüyüş düzenlenen üç beldenin giriş bölgelerinde konuşlandığı gözlemlendi.

Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Günü'nün anlamı ve önemine binaen tüm okullarda iki saatlik ders konulması önergesinin sunulacağını ifade ederek, Negev bölgesinde yer alan Um El-Hayran köyünde ağaçlandırma yapılması ve evlerin yeniden inşasının gerçekleştirileceği belirtildi.

İsrail tarafından el konulması tehdidi altındaki Um el-Hayran köyünde yarın etkinlik düzenlenmesi bekleniyor.

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta, "Toprak Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek, kayıplarını anıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :