Filistin davasının sembol isimlerinden Raid Salah'ın avukatı Halid Zabarka AA'ya konuştu:

Filistin davasının sembol isimlerinden Raid Salah'ın avukatı Halid Zabarka AA'ya konuştu:

"Tel Aviv liderliği, tartışmalı planın (sözde Orta Doğu barış planı) muhalefet olmadan geçmesine yardımcı olmak için onu Filistin siyasi sahnesinden uzak tutmaya çalıştı"- "(Salah) Mescid-i Aksa'yı savunan bir semboldür"

ANKARA (AA) - Filistin davasının sembol isimlerinden Raid Salah'ın avukatı Halid Zabarka, İsrail'in Salah'ı susturmak için bitmek bilmeyen tekliflerinin amacının, iç muhalefetle karşılaşmadan sözde Orta Doğu barış planının önünü açmak olduğunu savundu.

Avukat Halid Zabarka, AA muhabirine İsrail'in Filistin davasının sembol ismiyle ilgili planlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in son iki yıldır Salah'ın ortaya çıkmasını engellemeyi planladığını belirten Zabarka, bu durumun, Salah'ın, İsrail'in Kudüs'teki Filistinlilerin haklarına son vermeye niyetli planlarını reddeden, bölge halkını seferber etme yeteneğinden kaynaklandığını ifade etti.

Zabarka, İsrail'in, çoğunluğu Kudüs'te yaşayan Filistin halkını temsil ettiği için Salah'a ev hapsi uygulamaya karar verdiğinin altını çizdi.

Salah'ın savunma ekibi olarak başlangıçta, İsrail'in, Salah'a karşı anlamsız ve politik olarak motive edilen kararlar almasını anlamadıklarını kaydeden Zabarka, "Son zamanlarda Şeyh Salah'ı medyadan yasaklamanın, onun ev hapsi aracılığıyla sessizleştirilmesinin hedeflendiğini ve Salah'ı insanları 'Yüzyılın Anlaşmasına' karşı harekete geçirmesini engellemek için olduğunu anladık." dedi.

Zabarka, İsrail'in bu tutumunu, "Salah'ın, İsrail'de yaşayan Araplar ve tüm Filistin halkı arasında büyük siyasi ağırlığı, etkisi ve popülerliğine" bağladı.

- "Salah, Mescid-i Aksa'yı savunan semboldür"

İslam ümmeti arasında Salah'ın azim ve kararlılıkta bir rol model olduğunu anımsatan Zabarka, "(Raid Salah) Aynı zamanda Mescid-i Aksa'yı savunan bir semboldür." değerlendirmesinde bulundu.

Zabarka, İsrail'in Salah'ın etkisini çok iyi bildiğini dile getirerek, "Bu nedenle Tel Aviv liderliği, tartışmalı planın muhalefet olmadan geçmesine yardımcı olmak için onu Filistin siyasi sahnesinden uzak tutmaya çalıştı." diye konuştu.

İsrai'in bunu başaramayacağını ifade eden Zabarka, "Şeyh Salah hala Filistinlilerin azim ve kararlığının bir sembolü. İsrail'in planları başarısız olacak." dedi.

Zabarka, Salah'ın böyle bir ceza alacak bir şey yapmadığını belirterek, "Yaptığı tek şey cuma namazı sırasında halka vaaz vermekti." dedi ve bunun sadece İsrail'de bir suçlama olduğunu kaydetti.

- Trump'ın sözde barış planı

ABD Başkanı Trump, 28 Ocak Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

- Mahkeme, Salah'ın zorunlu ikamet süresini 3 ay uzatmıştı

İsrail Yüksek Mahkemesi, 14 Şubat 2019'da Salah'ın ülkenin kuzeyindeki Kefr Kanna bölgesindeki zorunlu ikamet süresini 3 ay uzatmıştı.

Zabarka, mahkemenin müvekkili hakkındaki ev hapsini uzatma kararının, Salah'ın koluna elektronik bileklik takılmasının yanı sıra misafir ağırlama, hutbe verme, sosyal paylaşım sitelerini kullanma ve basına açıklama yapmasının yasaklanmasını da içerdiğini söylemişti.

Salah'ın zorunlu ikamet süresi mayısta dolarken mahkeme, kısıtlamaların devam etmesine karar vermişti.

- Evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmıştı

1948 Filistin İslami Hareketi lideri Salah, 9 aylık tutukluluğunun ardından 17 Ocak 2016'da aralarında Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya girme ve seyahat yasağı da olmak üzere birtakım kısıtlamalarla serbest bırakılmıştı.

Salah, İsrail polisinin 15 Ağustos 2017'de Ummul Fehm'deki evine düzenlediği baskınla yeniden gözaltına alınmıştı.

İsrail polisi, Salah'ın "kışkırtıcılık yaptığı ve yasa dışı bir derneğin faaliyetlerini desteklediği" iddiasıyla gözaltına alındığını açıklamıştı.

Hayfa Sulh Ceza Mahkemesi, 1 Temmuz 2018'de görülen duruşmada, Salah'ın teknik işlemler tamamlandıktan sonra şartlı tahliye edilmesine karar vermiş ve Salah, 6 Temmuz'da serbest bırakılmıştı.

İsrail yönetimi, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin kuzey kanadını Kasım 2015'te Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te işgal karşıtı faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle "terör örgütü" ilan ederek yasaklamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :