Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, 23 belediye başkanının uyuşturucu çetelerini koruduğunu ya da uyuşturucu ticaretiyle bağlantısı olduğunu onayladı

ZAMBOANGA CITY (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkede 23 belediye başkanının, uyuşturucu çetelerini koruduğunu ya da uyuşturucu ticaretiyle bağlantısı olduğunu onayladı.

İç ve Yerel Yönetim Bakanı İsmail Sueno, Duterte'nin başkanlık görevine başlamadan önce Filipinler'de en az 35 belediye başkanının uyuşturucu ticaretiyle ilişkisi olduğu yönünde bilgi edindiğini söylediğini anımsatarak, Duterte'nin dün söz konusu belediye başkanlarının isimlerinin yer aldığı, revize edilmiş listeyi onayladığını kaydetti.

Sueno, revize edilen listede 23 belediye başkanının adının geçtiğini bildirdi.

Bu açıklamanın ardından Leyte'ye bağlı Albuera kentinin Belediye Başkanı Rolando Espinosa'nın yetkililere teslim olduğu bildirildi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, Espinosa'nın Emniyet Genel Müdürü Rolando "Bato" de la Rosa'nın gözetiminde tutulduğunu ifade etti.

Devlet Başkanı Duterte, Filipinler'de 2006'da kaldırılan idam cezasını, uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için getirmek istediğini belirtmişti.

Duterte, Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti.

Bilibid hapishanesinde tutulan uyuşturucu baronlarının, Duterte'nin başına 50 milyon pezo (yaklaşık 3,2 milyon lira) ödül koydukları bildirilmişti.

Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini söyleyen Duterte de her uyuşturucu baronu için 5 milyon pezo (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :