Fildişi Sahili'nde anayasa değişikliğine doğru

Fildişi Sahili'nde anayasa değişikliğine doğru

Devlet Başkanı Vattara: "Yeni anayasayla bir senato oluşturulacak"

ABIDJAN (AA) - Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, hazırlıkları devam eden yeni anayasada bir senato ile bir devlet başkanı yardımcılığı makamının da yer alacağını bildirdi.

Vattara, Fildişi Sahili'nin bağımsızlığının 56'ncı yıl dönümü kapsamında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, yeni anayasa düzenlemesine ilişkin bilgi verdi.

Anayasa referandumunun ekim ayında yapılmasının planlandığını belirten Vattara, "Yeni anayasayla devlet yönetiminde bir senato ve bir devlet başkanı yardımcısı makamı da oluşturulacak." dedi. Vattara, kurulacak yeni senato ile parlamentoya çift yönlü bir statü kazandırılacağını ve meclisin üstünlüğüne zarar verilmeyeceğini vurguladı.

Tasarısının, referandumda "evet" oyu alması halinde, Fildişi Sahili bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 3. kez anayasa değişikliğine gitmiş olacak.

Öte yandan AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, mevcut anayasadaki "devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı" yeni anayasa taslağında yer almıyor.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu yönündeki iddialarla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara seçim kampanyasında, "Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız." ifadesini kullanmıştı.

Anayasa taslağının ön çalışmasının yapılması amacıyla mayısta bir grup uzman görevlendiren Vattara, haziranda da muhalefet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve dini aktörlerle bir araya gelerek görüşlerini almıştı.

Öte yandan, muhalefetten 23 parti temsilcisi geçen ay, Vattara'yı, anayasa değişikliği projesini iptal etmeye çağırmıştı.

Muhalefet, projenin, Vattara'nın seçtiği yolun demokratik prensiplere ve yasalara aykırılığı nedeniyle kabul edilemeyeceğini, yeni anayasa taslağının üzerinde çalışılması için kurucu meclis ve tüm aktörlerin temsil edildiği ulusal bir komisyon oluşturulması gerektiğini kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :