Fidesz'in EPP'den atılması beklenmiyor

Fidesz'in EPP'den atılması beklenmiyor

Macaristan hükümetinin göçmen karşıtı kampanyasına birçok Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesinin sert tepki göstererek Macar Yurttaş Birliğinin (Fidesz) EPP'den atılmasını talep etmesi dikkatleri gerginleşen Fidesz-EPP ilişkilerine çekti- Atlantik Entegrasyon

BUDAPEŞTE (AA) - MEHMET YILMAZ - Macaristan'da uzmanlar, iktidar partisi Macar Yurttaş Birliğinin (Fidesz) son dönemde kriz yaşadığı Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Avrupa Halk Partisinden (EPP) atılmasının beklenmediğini belirtti.

Macaristan hükümetinin, 19 Şubat'ta AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile iş adamı George Soros'un fotoğrafını kullanarak başlattığı göçmen karşıtı kampanyaya birçok EPP üyesi partinin sert tepki göstermesi dikkatleri Fidesz-EPP ilişkilerine çekti.

9 ülkeden 13 EPP üyesi partinin Fidesz'in Avrupa değerlerine uymadığını öne sürerek EPP'den atılmasını istemesi, mayıs ayında düzenlenecek AP seçimleri öncesi EPP'de ciddi kriz yaşanabileceği şeklinde yorumlar yapılmasına neden oldu.

EPP'nin AB Komisyonu Başkan adayı Manfred Weber'in krizin büyümesini önlemek amacıyla 12 Mart'ta Budapeşte'ye ziyarette bulunması ve Başbakan Viktor Orban ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Fidesz'in EPP üyeliğinin,"Macar hükümetinin Brüksel karşıtı kampanyalara son vermesi, EPP partisi üyelerden özür dilemesi ve Soros'un finanse ettiği Macaristan'daki Orta Avrupa Üniversitesinin (CEU) kapatılmaması" şartlarına bağlı olduğunu belirtmesi, EPP-Fidesz ilişkilerinde anlaşma sağlanabileceği şeklinde yorumlandı.

Orban'ın, Weber ile görüşmesi sonrası Fidesz'in EPP'den atılmasını talep eden 13 parti liderine özür mektubu yazması, şubatta ülke genelinde başlatılan göçmen karşıtı afişleri kısmen de olsa toplatması ve yaptığı konuşmalarda AB karşıtlığını sonlandırması, Fidesz'in EPP'de kalmak istediğine işaret olarak görüldü.

Atlantik Entegrasyon ve Demokrasi Merkezi Uzmanı Botond Feledy, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Weber hem de Orban'ın konuyu 20 Mart'a kadar çözmek istediğini ve özellikle ikili arasında yapılan görüşme sonrası Orban'ın uzlaşmak için önemli adımlar attığını söyledi.

Fidesz'in EPP'de kalabilmesi için Weber tarafından öne sürülen şartların oldukça yumuşak olduğuna, zaten Orban'ın da zaman kaybetmeden özür mektubu yazdığına dikkati çeken Feledy, bu kapsamda Juncker'in de yer aldığı afişlerin toplatıldığını ifade etti.

Feledy, Fidesz'in EPP'de kalmasının Macaristan'ın çıkarına olduğunu savunarak, "EPP üyeliği Fidesz için çok önemli. Bu üyelik, Macar hükümetinin Almanya ve Almanya Başbakanı'na yönelik en önemli bağlarından biri." dedi.

Fidesz'in 20 Mart'ta EPP'den atılmasının beklenmediğini ancak bunun gerçekleşmesi durumunda AP'de tek başına da kalmayacağını belirten Feledy, "Öncelikli beklenti Fidesz'in EPP'den atılmaması. Fidesz'in üyeliğinin askıya alınması güçlü bir seçenek gibi görünmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadan konunun gündemden düşürülmesi ihtimali de göz ardı edilmemeli" diye konuştu.

Magyar Hang gazetesi yazarı Csaba Lukacs ise Fidesz'in EPP'den böylesine sert bir tepki beklemediğini ve EPP ile ilişkileri düzeltmek için ciddi adımlar attığını söyledi.

Başbakan Orban'ın son günlerde yaptığı konuşmalarda çok ciddi anlamda geri adım attığının görüldüğüne dikkati çeken Lukacs, Başbakan Orban'ın partisini her halükarda EPP'de tutmak istediğini dile getirdi.

Lukacs, Fidesz'in EPP'den atılma ihtimalinin de olduğuna, 20 Mart'ta EPP'de böyle bir karar alındığı takdirde Orban'ın vakit kaybetmeden partisini EPP'den çekebileceğine işaret ederek, ''Eğer Fidesz EPP'den atılırsa AP'de vakit kaybetmeden Polonya iktidar partisi ve İtalyanlarla yeni bir grup kurar.'' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :