"FETÖ'nün karşısında duranın yanında yer alacağız"

"FETÖ'nün karşısında duranın yanında yer alacağız"

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Kara:- "Makedonya’da hükümet kurulur kurulmaz FETÖ ile mücadelede çok yol katedeceğiz"- "FETÖ yapılanmasının karşısında duran herkesin yanında yer alacağız, bu yapıyla mücadele tek elden değil topyekun sürdürülmeli"- "Türkiye

ÜSKÜP (AA) - Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Makedonya’da hükümet kurulur kurulmaz FETÖ ile mücadelede çok yol katedeceklerini belirterek, "FETÖ yapılanmasının karşısında duran herkesin yanında yer alacağız." dedi.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üsküp’e 3 ay önce atandığını belirterek, 11 Aralık'ta Makedonya'da genel seçimlerin yapıldığını ancak hükümetin henüz kurulamadığını anımsattı.

Makedonya'da FETÖ ile mücadele konusunda yoğun bir çaba yürüttüklerini vurgulayan Kara, "FETÖ ile iltisaklı kurumları tek tek tespit ettik. Mücadeleye öncelikle buradan başladık. Ülkede 7 okulları, Zaman adı altında gazetesi ve ticari kuruluşları mevcut. Ayrıca burada Türkiye’nin çok önemli firma ve kurumları var, oralara da Türkiye’deki gibi sızdıklarını belirledik." diye konuştu.

FETÖ'nün 1990'lı yıllarda geldiği Makedonya'da halkı ikna edip gerek medya organında gerekse okullarında çalıştırdığını, eğittiğini ve bununla da yetinmeyip Türk kurumlarına yerleştirdiğini belirten Kara, şöyle devam etti:

"Biz tabii bunların sayısını net olarak tespit edemedik ancak görüştüğüm birçok kurum sahibinden her biri, Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine karşı olduğunu aktardı. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası açısından bunların önüne ne kadar geçilirse çok olumlu olacağını ifade ederek bir ön çalışmaya girişmiş olduk."

- "Sızıyorlar, yerleşiyorlar ve ele geçiriyorlar"

Kara, ilk gelen sonuçların "iç açıcı olmadığını" dile getirerek, "Şunu çok net gördük, FETÖ çok iyi anlatılamamış burada. İnsanların kafalarındaki bilgiler, Makedonların bilgileri bizdeki kadar net değildi. Buradan hareketle, öncelikle siyaset ayağında, tüm parti liderleriyle görüşüp bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu, Türkiye'nin başına gelenin her ülkede olabileceğini anlatmamız gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

FETÖ yapılanmasının Makedonya’da örgütlü bir şekilde çoğalmasının bir nedenini de "vize serbestliği" olarak açıklayan Kara, vize serbestliği nedeniyle de kolaylıkla buraya gelip yerleştiklerini veya transit ülke olarak kullandıklarını kaydetti.

Büyükelçi Kara, FETÖ'yü ve darbe girişimini her alandan insana tek tek anlattıklarını ve bunu anlatmayı sürdürdüklerini bildirerek, "Bunların üç temel ayakları var. Birincisi bir kuruma sızmak, ikincisi kendi insanlarını da oraya aldırarak yerleşmek, üçüncüsü de ele geçirmek. Bunların temel argümanları bir devleti ele geçirmektir. Buradaki devlet yetkililerine bunu anlattım." diye konuştu.

İlk etapta, başta Makedonya Cumhurbaşkanı George Ivanov olmak üzere dört siyasi parti liderine bu konuları ayrı ayrı anlattıklarını ifade eden Kara, şunları söyledi:

"Her birinin ortak düşüncesi şuydu; 'Evet, bunun ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğu konusunda çok haklısınız. Sizde olan bir şeyin burada da olmayacağı anlamına gelmiyor, bu konuda temkinli olmamız gerekiyor.' Hükümet kurulur kurulmaz da bu konuda bize destek vereceklerini ifade ettiler. Bu, tabii ki bizi çok olumlu yönde etkiledi."

- "Yabancı ülkede okul açmak kolay değildir"

Bütün kurumları tek tek gezerek bunları anlatmaları gerektiğini belirten Kara, bu yapılanmanın aşağı yukarı 115 ülkede okullarının olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Kara, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu çok enteresan bir durum. Herhangi bir ülkede istediğiniz kadar paranız olsun, bir okul açmak hiç kolay birşey değildir. Ama dikkat edin, bu adamlar, bu tip bir örgüt, hangi ülkeye gittilerse çok net ve rahat okullar açabilmişler. Normal bir vatandaşın parası olsun, gidip başka bir ülkede okul açmak istesin, mümkün değil. Demek ki bunların arkasında bir yapı var. Lobicilik sistemi var ve 115 ülkeden bahsediyoruz. Bir, iki ülke değil."

Makedonya'daki hükümet belirsizliği sürecine de değinen Kara, şöyle devam etti:

"Makedonya’da hükümet kurulur kurulmaz FETÖ ile mücadelede çok yol katedeceğiz. Çünkü FETÖ ile iltisaklı okulların gözden geçirilmesi konusunda bir karar var zaten. Bakanlar Kurulundan da çıkmış, sadece Milli Eğitim Bakanı karşı çıkmış o karara. Ama şunu da çok net biliyorum, Milli Eğitim Bakanı’na bu örgütün esas faaliyetleri anlatılırsa o bakanın da bunun önünde duramayacağını düşünüyorum. Hiç kimse kendi ülkesinin böyle bir darbeye maruz kalmasını istemez diye düşünüyorum. Dolayısıyla hükümet kurulur kurulmaz Makedonya’daki bu okulların devrini çok kolaylıkla sağlayabileceğimizi düşünüyorum."

- "Okulların Maarif Vakfı'na devredilmesini amaçlıyoruz"

FETÖ okullarının kapatılmasını değil, önce bulunduğu ülkenin hükümetine, oradan da Maarif Vakfına devredilmesini amaçladıklarını kaydeden Kara, "Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, yaptığımız görüşmede, birçok bölgede, bölgeleri baz alarak oralara birer temsilci atadıklarını söyledi. Mesela Balkanlara bir temsilci atandı, gelip tek tek buradaki yapıları inceleyip ona göre onlar devir işlemlerine başlayacaklar." dedi.

Kara, FETÖ ile irtibatlı kişilerin kurumlardan el çektirilmesi için de çalışma yürüttüklerini belirterek, şunları anlattı:

"Burada bir göz hastanesi var. Bunların Türkiye’de ortakları mevcut. Oradaki göz doktoru haftanın üç günü Türkiye’den gelip ameliyat yapıp giden birisi. Duydum ki bu hastanenin ismi FETÖ’cü hastaneye çıkmış. Bir araştırma yaptırdık, bir baktık ki orada hastane müdürü olarak çalışan biri, Zaman gazetesinde çok uzun yıllar çalışmış ama halen onlarla olan bağını koparmadı. Böyle olunca da hastane sahibini Türkiye’den çağırdık ve bu konuda gerekenin yapılması noktasında söz söyledik. 'Bize biraz müddet verin' demesine rağmen bir an önce bu işin sonlandırılmasını istedik. Neyse ki söylediğimizden bir gün sonra iş akdini feshettiklerini ve artık o kişiyle çalışmayacaklarını bildirdiler. Bizler her ülkede böyle, bu tip kurumlarla ilgili araştırma yapıp dikkatli olursak, bu yapının çok fazla yurt dışında ayakta kalacağını düşünmüyorum."

- "Bize gelen bütün şikayetleri değerlendiriyorum"

Büyükelçi Kara, FETÖ mensuplarının her ülkede bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada da aynı yöreden ev tutup orada ikamet ediyorlar, toplantıları muhtemelen sürdürüyorlar. Bize gelen bütün şikayetleri değerlendiriyorum. Çok açık ve net şekilde değerlendirip hiç kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Herkesin, her kurumun bir çalışanı almadan önce çok net bir araştırmadan geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çok iyi araştırma yapsınlar. Bizim de buradaki kapımız açık. Halkla iç içe olmamız gerekir. Bunun için burada bulunuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği olarak, FETÖ yapılanmasının karşısında duran herkesin yanında yer alacağız, bu yapıyla mücadele tek elden değil topyekun sürdürülmeli."

- "Son nefesime kadar bu yapıyla mücadele edeceğim"

Kara, görüştüğü tüm Makedon yetkililerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendileri için önemli olduğunu söylediklerini aktararak, "Önemini şu şekilde ifade ediyorlar; Türkiye, Makedonya’nın bağımsızlığını kabul eden ülkelerin başında gelir. Dolayısıyla bir vefa borçları var ve onu hissettiriyorlar bizlere. Makedonya’ya FETÖ ile mücadeleyi anlatmak zor değil. Yeter ki biz isteyelim, yeter ki biz kapılarını aşındıralım ve sonuna kadar da aşındıracağız. Sadece Makedonlara değil Arnavutlara ve bütün diğer etnik grupların temsilcilerine gideceğim." dedi.

FETÖ ile mücadele ederken diğer ülkelerin Makedonya büyükelçilerine ve diplomatlarına da bu örgütün neleri yapabileceğini anlattığını belirten Kara, "Bu örgütün hiçbir noktada Allah’tan korkusu yok, her duyarlı insanın bu yapıyı kökünden temizlemek için var gücüyle çalışması gerekir. Ben Tülin Erkal Kara olarak son nefesime kadar bu yapıyla mücadele edeceğim." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :