FETÖ'nün futbol yapılanması davasında eski futbolcuların tanıklığına başvuruldu

FETÖ'nün futbol yapılanması davasında eski futbolcuların tanıklığına başvuruldu

FETÖ/PDY'nin "futbol yapılanması"na yönelik, eski futbolcular İsmail Demiriz ve Uğur Tütüneker ile firari sanık Arif Erdem'in "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi- Tanık olarak di

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbol yapılanması"na yönelik eski futbolcular İsmail Demiriz ve Uğur Tütüneker ile firari sanık Arif Erdem'in yargılandığı davada tanıklığına başvurulan eski futbolcu Evren Nuri Turhan, "Kocaelispor'da futbol oynarken 1997 yılının sonlarına doğru, Mert Korkmaz beni alıp Altunizade'de bulunan FEM dershanesine götürdü. Burada FETÖ lideri ile tanıştım. Futbolculardan Hakan Şükür, Ertuğrul Sağlam, Uğur Tütüneker, Okan Buruk, Hakan Ünsal, Mutlu Topçu, Cihat Arslan adlı futbolcular da FETÖ liderinin yanındaydı. Fetullah Gülen burada bize bir konuşma yaptı." dedi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, ilk duruşmada tahliye edilen tutuksuz sanık İsmail Demiriz katıldı. Duruşmaya gelmeyen Uğur Tütüneker ve firari sanık Arif Erdem'i ise avukatları temsil etti.

Duruşmada, daha önceki duruşmada alınan ara karar gereği, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen eski futbolcular Mustafa Kocabey ve Evren Nuri Turhan'ın bilgisine başvuruldu.

Tanık Mustafa Kocabey, 1992-1994 yılları arasında Galatasaray A takımında futbol oynadığını ve alt yapıdan yükseldiğini belirterek, "1992 yılında sanıklar Uğur Tütüneker, İsmail Demiriz ve Arif Erdem ile tanıştım, 3 yıl boyunca devam etti tanışıklığımız. Bu süre zarfında 5-6 defa Fetullahçılar grubunun sohbetlerine katıldığımı hatırlıyorum. Bu sohbetler, Florya'da ve Fatih'te oluyordu. Florya'daki sohbetlerden birkaçını Arif Erdem'in evinde yapıyorduk. Sohbetlere toplu arkadaş grubu olarak gidiyorduk." şeklinde konuştu.


- "FETÖ üyeleri tarafından futbolculardan para toplandığını gördüm"

Takımda kendilerini sohbete davet edenlerin genelde Uğur Tütüneker, İsmail Demiriz ve Arif Erdem olduğunu anlatan Kocabey, şunları söyledi:

"Hatırladığım kadarıyla bu sohbetlere Cihat Arslan, Okan Buruk, Emre Belözoğlu ve Bekir Gür adlı oyuncular da katılıyordu. Sohbetler tamamen dini içerikliydi. Risale-i Nur okunuyordu ve toplu namaz kılınıyordu. Okunan metinleri, tam olarak anlamasam da namaz kılındığı için bu toplantılara iştirak ediyordum. Bu yapılanmanın gayrimeşru amaç taşıdığına dair herhangi bir kanaate sahip olmadım o dönem. Böyle bir kanaatim olsa ilişkimi keserdim. Sanıkların da bu örgütün gayrimeşru amacı olduğunu, ileride darbeye varıncaya kadar yasa dışı yöntemlere müracaat edebilecekleri yönünde hiçbir kanaatleri yoktu. Fark etseler onlar da katılmazlardı, diye düşünüyorum. Galatasaray'da oynadığım dönemde sanıkların örgüt lehine para topladıklarına dair herhangi bir bilgiye sahip değilim, tanıklığım yoktur."

"Futbolcu transferlerinden hoca transferine varıncaya kadar FETÖ'nün etkin olduğu" yönünde, soruşturma sırasındaki beyanları hatırlatılan tanık Kocabey, "Bu futbol camiasında herkes tarafından bilinen bir husustur. Dile getirdiğim için adım gündeme geldi. 15 Temmuz kalkışmasından sonra bu yapıya mensup olup suç işleyen kim varsa cezasını çekmesi için bu yönde ifade verdim. Daha sonra başka kulüplere transfer olduğumda da o kulüplerde de FETÖ yapılanması bulunduğunu, kulüplerde bazı futbolcuların 'abi' diye hitap ettiği FETÖ üyeleri tarafından futbolculardan para toplandığını gördüm." ifadesini kullandı.


- "Fetullah Gülen bize bir konuşma yaptı, tanışma amaçlı toplantıydı"

Duruşmada tanık olarak dinlenilen eski Galatasaraylı futbolcu Evren Nuri Turhan ise, 1995-1996 futbol sezonu ile 1997 sezonunun ilk bölümünde 1 yıl süresince Galatasaray'da futbol oynadığını, oynadığı süreçte İsmail Demiriz'in takımdan ayrıldığını, Uğur Tütüneker ve Arif Erdem'in henüz takımda olduklarını ve 1997 yılı ocak ayında takımdan ayrılarak Kocaelispor'a geri gittiğini söyledi.

Turhan, "Mert Korkmaz ile birlikte Kocaelispor'da futbol oynadığımız dönemdi. 1997 yılının sonlarına doğru Mert Korkmaz bana, 'yarın bir yere gideceğiz, otururuz orada konuşuruz, millet ile tanışırsın' dedi. Beni alıp Altunizade'de bulunan FEM dershanesine götürdü. Burada FETÖ lideri ile tanıştım. Futbolculardan Hakan Şükür, Ertuğrul Sağlam, Uğur Tütüneker, Okan Buruk, Hakan Ünsal, Mutlu Topçu, Cihat Arslan adlı futbolcular da FETÖ liderinin yanındaydı. Birkaç futbolcu daha vardı ancak hatırlamıyorum. Sanık İsmail Demiriz de oradaydı. Fetullah Gülen burada bize bir konuşma yaptı. Tanışma amaçlı bir toplantı olduğu anlaşılıyordu. O tarihten sonra ben bir daha böyle bir toplantıya katılmadım." şeklinde konuştu.


- Arif Erdem'in avukatı tutuklanmama güvencesi istedi

Söz alan sanık İsmail Demiriz'in avukatı, müvekkili hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını istedi.

Firari sanık Arif Erdem'in avukatı Kemal Bayrak ise, mahkemenin güvence belgesi vermesi durumunda müvekkilini duruşmada hazır edeceğini söyleyerek, müvekkili hakkında tutuklanmama güvencesi verilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık İsmail Demiriz hakkında uygulanan adli kontrol tedbiri kararının kaldırılmasına hükmetti.

Arif Erdem ile ilgili tutuklanmayacağı yönünde güvence belgesi istenmesi talebini, Erdem'in yurt dışına kaçmış olması nedeniyle reddeden heyet, bu sanıkla ilgili yakalama emrinin infazının beklenilmesine karar verdi.

Heyet duruşmayı 21 Eylül 2017'ye erteledi.


- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) futboldaki yapılanması ve sanıklara ilişkin suçlamalar anlatılıyor.

Uzun zaman ''imamlık'' yaptığı, örgüt adına futbol camiasıyla temas kurduğu ve daha sonra Fetullah Gülen'in Mavi Marmara gemisiyle ilgili söylemlerine kızıp örgütten bağını kopardığı belirtilen Sait Alpsoy'un savcılık ifadesine yer verilen iddianamede, Alpsoy'un, "Türk Milli futbol takımının 2002 dünya şampiyonasında üçüncü olmasının ardından cemaate yakın futbolcuların aldığı teşvik priminden 200 veya 500 bin doların bir araya getirildiği, Arif Erdem'in bu parayı Fetullah Gülen'e götürdüğü, Gülen'in kabul etmediği, sonrasında Arif Erdem'in Gülen'in yardımcısı olan Cevdet Türkyolu'na bu parayı verdiği ve Gülen'in de bu durumdan memnuniyet duyduğunu Arif'e söylediğini bildiği" beyanları dikkati çekiyor.

Örgütün şifreli yazışma programı ByLock kullanıcısı olan Arif Erdem'in cep telefonundan Gülen'e ait telefon numarasıyla 289 kez görüştüğü ve HTS kayıtlarına göre FETÖ lideriyle sürekli irtibat halinde olduğu belirtilen iddianamede, İsmail Demiriz'in, Galatasaray'da oynarken örgüte ilk giren isimlerden olduğu, Uğur Tütüneker'in de örgüt temsilcileriyle hareket ettiği, örgütün desteğini aldığı ve örgüte maddi yardımda bulunduğu öne sürülüyor.

İddianamede şüphelilerin, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :