FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Paris'teki Türk STK'larının temsilcilerinin Republique Meydanı'nda düzenledikleri etkinlikte FETÖ'nün darbe girişimi kınandı

PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Türk Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi kınandı.

Republique Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Paris Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Fransa Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Uluslararası Eşitlik Adalet ve Barış Konseyi (COJEP), Diyanet İşleri Türk İslam Biriliği (DİTİB), Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) temsilcileri katıldı. Etkinliğe Türkiye'nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ile Paris Konsolosu Müslüm Aygün de destek verdi.

Etkinlikte, Müsiad Paris Başkanı Hakan Kalaycı, grup adına FETÖ'nün darbe girişiminin kınandığı ortak bildiriyi okudu. Kalaycı, silah zoru ve algı operasyonları ile insanların korkutulmaya çalışıldığı darbe teşebbüsünün, Türk halkının cesareti ve dik duruşu sayesinde bertaraf edildiğini, bu terör eyleminin demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenine karşı yapılmış bir darbe girişimi olduğunu söyledi.

Kalaycı, darbe girişimine karşı parti aidiyetinin, siyasi görüşülerin, etnik kökenin ve dini eğilimlerin bir tarafa bırakılarak topyekün bir millet olarak sokağa çıkıldığı, demokratik ve hür bir toplumda yaşama mücadelesi verildiğini ifade ederek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi darbeciler tarafından bombalandığı halde AK Parti,CHP, MHP ve HDP milletvekilleri bombalar altında tek vücut halinde bu kalkışmaya net tavır koyarak demokrasiye sahip çıkmıştır ve ortak bir bildiri yayınlanmıştır. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu tekrar vurgulanmıştır. Bu ahlaksız girişim halkımızın yüksek sağduyusu ve darbecilere geçit vermemek için sergilediği direnişle sonuçsuz kalmıştır." diye konuştu.

Türk vatandaşlarının Ankara ve İstanbul dışında da darbeye karşı tepkisini dile getirdiğinin hatırlatan Kalaycı, "İnsanlarımız, Türkiyenin her bölgesinde olduğu gibi aynı zamanda Berlin, Paris, Washington, Londra ve dünyanın diğer kentlerinde sokaklara refleks verip çıkarak barışçıl bir şekilde halkın egemenliğini Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri ve konsolosulukları önünde haykırmışlardır." ifadelerini kullandı.

Fransız basınına da darbe girişimiyle ilgili Türkiye karşıtı haberlerinden dolayı eleştirilen kalaycı, şunları kaydetti:

"Cuma gününden bugüne kadar Fransız basınında çıkan tek taraflı ve doğruluğu teyit edilmeyen Türkiye karşıtı haberlerin - örneğin kafa kesme, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Almanya'ya iltica talebi, sadece İslami kesimin sokaklarda tepki gösterdiği gibi algı verilmesi, biz Fransa'da yaşayan Türk toplumunda büyük üzüntü yaratmaktadır. Münferit olayların genelleme yaparak tüm Fransa'da yaşayan insanlarımıza mal edilmemesini istirham ediyoruz. Tepkilerin sadece hukuk çerçevesi içerisinde kalmasını savunuyoruz. Fransız basınının Türkiye ile yaşanan sıkıntıların sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kimliğine indirgemesini, tepki verenlerin sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan yanlısı olarak lanse edilmesini doğru bulmuyoruz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan kalaycı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anti-demokratik girişimde bulunanların hukuk çerçevesinde yargılanıp hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz. Bu vesileyle Türkiyemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu tarz utanç verici darbe girişimlerinin artık kimsenin aklının ucundan bile geçemeyeceği bir demokratik kültürün dünyada herkes tarafından sahiplenilmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte vatanı için hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, Türk halkına başsağlığı diliyoruz. Gazilerimize ise acil şifalar diliyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :