FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

Latin Amerika ülkelerinden darbe girişimine kınama geldi

SANTO DOMINGO (AA) - Latin Amerika ülkeleri Bolivya, Venezuela, Arjantin, Meksika, Brezilya, Guatemala ve Ekvador, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimini kınadı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter hesabında paylaştığı mesajında, demokratik yollarla seçilmiş hükümete darbe girişimini kınadı. Mesajında, "Türkiye ve dünya için, demokrasilerde hükümet seçimlerle değiştirilir." ifadesini kullanan Morales, darbe girişiminde hayatını kaybedenler için üzüntüsünü dile getirdi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, ülke olarak darbe girişiminin karşısında olduklarını belirtti. Açıklamada, "Venezuela, Türkiye'nin meşru cumhurbaşkanının askeri darbe ile devrilmesi girişimini reddediyor. Bu eylem Türk halkının iradesini ve demokratik seçimini hiçe saymaktır." ifadesi yer aldı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra da, Twitter hesabı üzerinde yaptığı açıklamada Türkiye'de olanları dikkatle takip ettiklerini ifade etti. Malcorra, durumun anayasal çerçevede barışcıl bir şekilde çözülmesini umduklarını kaydetti.

Meksika Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da demokratik sistemi ve anayasayı alaşağı etmeyi hedefleyen darbe girişimi kınandı. Açıklamada, "Meksika demokratik ilkelere ve anayasal düzene bağlılık gereği, tüm devlet kurumlarının sivil yönetime tabi olmasının demokrasinin temel bir unsuru olduğu görüşünde." ifadesi kullanıldı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Jose Serra da yaptığı açıklamada, anayasal düzene ve kurumlara saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Guatemala ve Ekvador hükümetleri de, demokrasi, barış ve istikrarı tehlikeye sokan hiçbir eylemi kabul etmediklerini, Türkiye'de her şeyin bir an önce normale dönmesini beklediklerini açıkladı.

Güney Amerika Ulusları Birliği de (UNASUR), darbe girişimin tüm dünyadaki meşru demokrasiler için tehdit olduğu açıklamasını yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler