FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

Romanya Başbakanı Cioloş:- "Türkiye için tek yol anayasal düzen ve hukuk devletine dönüştür"

BÜKREŞ (AA) - Romanya Başbakanı Dacian Cioloş, Türkiye için tek seçeneğin anayasal düzen ve hukuk devletine dönüş olduğunu belirtti.

Başbakan Cioloş Facebook hesabından FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye için tek yol anayasal düzen ve hukuk devletine dönüştür" ifadesini kullanan Cioloş, ASEM zirvesi kapsamında AB hükümet ve devlet başkanlarının yaptığı gayrı resmi toplantıda, demokratik şekilde seçilen kurumlara karşı gerçekleştirilen eylemlerin kınandığını anımsattı.

Türkiye’nin Romanya ve AB için önemli bir ortak olduğunu kaydeden Cioloş, dışişleri bakanlığı bünyesinde kurulan kriz masasında gelişmelerin takip edildiğini ve Türkiye’deki diplomatik misyonlarının da Romen vatandaşlarına destek için hazır olduğunu belirtti.

Romanya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da Türkiye’nin Romanya’nın stratejik ortağı ve NATO kapsamında müttefiki olduğu vurgulandı.

Türk halkı tarafından demokratik şekilde seçilen kurumların ve demokrasiye saygının bölgesel, Avrupa ve uluslararası güvenlik için önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in, "Türkiye'de kamu düzeninin en kısa sürede tesis edilmesi" temennisi ifade edildi.

Ülkenin eski Başbakanı Victor Ponta da, Facebook hesabından darbe girişimine karşı Türkiye'ye destek mesajı paylaştı. Akşamki gelişmelerin Türkiye’nin gerçek vatandaşlara sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Ponta, onurlu insanların ülkeleri için tanklara karşı durduklarını ve tüm siyasi liderlerin darbeye karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümete destek açıklamalarında bulunduğunu hatırlattı. Ponta, "Sokaklara dökülen sıradan insanlar ülkeyi diktatörlükten kurtardı." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Türk halkının bu zor zamanları aşması temennisini dile getiren Ponta, bu olayda bir kez daha ulusal onur ve birliğin özgürlükler ve temel haklar için ne denli önemli olduğunun görüldüğünü ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :