FETÖ'nün darbe girişimi, 23. İstanbul Caz Festivali'ni etkiledi

FETÖ'nün darbe girişimi, 23. İstanbul Caz Festivali'ni etkiledi

İstanbul Caz Festivali Direktörü Opcin:- "İzleyicilerimiz ile yerli ve yabancı sanatçılarımızın katılımı sürdüğü sürece, 'biz canla başla çalışacağız ve bu festivali gerçekleşebileceği kadarıyla gerçekleştireceğiz' şeklinde karar aldık"- "Koşullar ne olur

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin 23. İstanbul Caz Festivali'ni olumsuz etkilediğini belirterek, "İzleyicilerimiz ile yerli ve yabancı sanatçılarımızın katılımı sürdüğü sürece, 'biz canla başla çalışacağız ve bu festivali gerçekleşebileceği kadarıyla gerçekleştireceğiz' şeklinde karar aldık." dedi.

Opcin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılının sonundan itibaren yaşanan terör saldırılarının festivali etkilediğini dile getirdi.

Festivali geliştirilmiş güvenlik önlemleriyle ve yurt dışından katılım sağlayacak sanatçılara güvence vererek sürdürmeye gayret ettiklerini aktaran Opcin, "Bütün bu gelişmeler programı hazırlarken bizi aşamalı olarak zorladı. Sadece İKSV olarak bizi değil, aynı zamanda Türkiye'de kültür operatörü olarak işlev gören birçok kurumu ve etkinliği zorladı. Sene başından beri birçok etkinlikte program değişikliği ya da iptaller oldu." ifadesini kullandı.

Bir kültür kurumu olarak, kültür, sanat ve müziğin iyileştirici gücü olduğuna, insanları birleştirirken umut aşıladığına inandıklarını kaydeden Opcin, darbe girişimine ilişkin şunları aktardı:

"15 Temmuz'a geldiğimizde artık kontrolümüzün dışında da engel olamayacağımız, yönetemeyeceğimiz birtakım unsurların ortaya çıkmaya başladığını fark ettik. Fakat ilk tepkimiz, İKSV 44 yıllık bir kurum ve hiçbir koşulda festivallerini tümden iptal etmedi. İzleyicilerimiz ile yerli ve yabancı sanatçılarımızın katılımı sürdüğü sürece, 'biz canla başla çalışacağız ve bu festivali gerçekleşebileceği kadarıyla gerçekleştireceğiz' şeklinde karar aldık."


- "İKSV her zaman demokrasiden yana"

Pelin Opcin, festivalin sekiz önemli etkinliğinin sanatçılardan gelen talepler ve yapılması gereken revizyonlar nedeniyle iptal edildiğini veya ertelendiğini açıklayarak, "Ağırlıklı olarak sanatçılardan bu talep geldi. Çünkü işin uluslararası basına yansıyan boyutu oldukça karmaşık." şeklinde konuştu.

Darbe girişiminin ardından konserlerini iptal etmeyen sanatçılar olduğunun altını çizen Opcin, "Cyrus Chestnut konserimiz gerçekleşti. Joss Stone konserimiz gerçekleşiyor. Roberta Gambarini, Roy Hargrove ve Allan Harris her şeye rağmen geleceklerini ve yanımızda duracaklarını söylediler. Bu kurguda festivali iptal ediyoruz duyurusu yapmadan ama oldukça küçük bir versiyonuyla sürdürüyor olduk." dedi.

Opcin, kurum olarak her zaman için demokrasiden yana olduklarınına dikkati çekerek, "Demokratik koşullarda kendi işlerimiz olan kültür sanat adına sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Bizim buradaki duruşumuz çok net." ifadesini kullandı.


- "Joan Baez'in kaygılarını dile getiriş yöntemine çok şaşırdım"

Festival Direktörü Opcin, darbe girişimi dolayısıyla 12 Ağustos’ta İzmir’de vereceği konseri iptal eden ABD'li sanatçı Joan Baez'in sosyal medyada Türkiye ile ilgili kaygılarını dile getiriş yöntemine çok şaşırdığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Önce menajeriyle temasa geçtim ve 'Bu mesajda, burada olmadığı kadar karamsar bir tablo çiziliyor. Belki durumu birazcık daha izah etmemiz için bize fırsat tanıyabilirdiniz bu mesajı yayınlamadan önce' dedim. Mesajla ilgili hayal kırıklığımı kendilerine de ilettim. Fakat mesaj Facebook'ta yayınlanınca ben de kendi kişisel sayfamda ona sitemimi dile getirdim. O sitem aslında daha önce söylediklerimizi içeriyor. Biz koşullar ne olursa olsun izleyicimizin ve sanatçımızın güvenliğini sağladığımız sürece, şu an Türkiye'deki ortam da bunu öngördüğü için kültür sanat etkinliklerine, müzik ve sanatla yaraları sarmaya, barış mesajı vermeye devam edeceğiz. Ülkemizin gücünü de bu şekilde hem uluslararası platformda hem kendi içimizde göstermeye gayret edeceğiz. Aslında bu mesajı ve biraz da üslubuyla ilgili sitemimi aktarmak istedim. Tabii çok büyük yankı buldu."

Yapılan olumlu işlerle konuşulabilmeyi tercih ettiklerini dile getiren Opcin, "(Joan Baez'in mesajında) Seçtiği birtakım karamsar ifadeler, Türkiye'nin beklenmedik tehlikelerle dolu olduğu ve savaş bölgelerine benzeyen bir durumda olduğunu ifade etmesi, buradaki gerçekliğin çok da farkında olmadığını, Türk toplumunun bu tip olaylardaki esnekliğini, adaptasyon sürecini veya yas tutuyor olmasına rağmen yine de yaraları sarmayla ilgili hızlı aksiyonunu aslında belki de ona tanıttığımız kadar iyi tanımamış oluşunu aslında gördüm. Bu konuda ben de kendi adıma, kendi kişisel düşüncemi paylaşmak istedim. Çünkü bizim işimiz bu." değerlendirmesini yaptı.


- "Daha önce görmediğimiz kadar çok destek mesajı geldi"

Pelin Opcin, darbe girişiminin ardından yurt dışından çok sayıda destek mesajı aldıklarını dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Elbette, dünyanın dört bir yanından daha önce hiç görmediğimiz kadar çok destek mesajı geldi. Şahsen sanatçılardan gelen de var. Genelde sanatçıların menajer ve ajansları aracılığıyla bize ulaştırdıkları mesajlar var. Aslında sanatçıların verebileceği en güzel mesaj, gelip burada performanslarını devam ettirmek. Bunun çok iyi örneklerini festivalin ilk yarısında gördük zaten. Bu yıl içinde, sadece Türkiye'de değil dünyada gerçekleşen olumsuzluklara rağmen 'Gelip çalacağız. Sizinle birlikte olacağız mesajı' bizim için önemliydi."

ABD'li caz saksafoncusu Kamasi Washington'ın 15 Temmuz öncesi konseri olduğunu belirten Opcin, "Ne olursa olsun siz iptal etmek isteseniz bile ben gelip çalacağım' diyerek sahne aldığını söyledi.

Opcin, darbe girişimi sırasında, bir gün önce Nice'teki saldırıya ve kendi yasları olmasına rağmen Fransız sanatçıların konsere çıktığını kaydederek, Vincent Peirani, Airelle Besson, Hugh Coltman, Anne Paceo, Thomas Encho'ya teşekkür ettiğini dile getirdi.

Festival kapsamındaki konserleri darbe girişimi sonrasında da iptal etmeyen sanatçılar olduğuna dikkati çeken Opcin, şu bilgileri verdi:

"Cyrus Chestnut'ın 'Ne olursa olsun geleceğim. Lenny White gelemedi ama biz gerekirse ikili olarak Buster Williams'la çalacağız ve müziğin iyileştirici mesajını vereceğiz' demesi bizim için çok değerliydi. Aynı şekilde Joss Stone'un konserini kesinleştirdikten sonra bir sürü olumsuz gelişme oldu ama her seferinde, 'Joss, kesinlikle gelecek. Böyle durumlarda hep direnir ve izleyicinin yanında olmak ister' dedi ve bugün de konserini gerçekleştirecek. Keza, Roy Hargrove ve Roberta Gambarini'nin de menajerinden benzer bir tepki aldık. Allan Harris zaten geldi. Türkiye'yi zaten çok iyi tanıyan bir sanatçı. Bu tip destekler tabii ki bizi çok mutlu ediyor."

Opcin, özellikle yurt dışından sayısız mesaj geldiğini vurgulayarak, festivaller birliğinden destek teklifleri geldiğini, yerli ve yabancı sanatçıların yanı sıra uluslararası camiadan da destek geldiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :