FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasının iletişim modeli (3)

FETÖ'nün askeri mahrem yapılanmasının iletişim modeli (3)

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Kontörlü (Büfe) Sabit/Ankesörlü Telefon Hattı İle İletişim Modeli Değerlendirmesi" raporundan: - "Günümüzde dahi örgüt yapılanması ve mensuplarının tamamı deşifre edilemedi"- "Bu yapının tamamıyla deşifre edilmesi mi

ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan raporda, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının tamamının tespit edilemediği, bunların deşifre edilmelerinin milli güvenlik açısından hayati önem taşıdığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Dairesi Başkanlığınca FETÖ/PDY "askeri mahrem yapılanması"ndaki şüphelilerin iletişim için kullandığı kontörlü sabit/ankesörlü telefon hatlarına ilişkin tespit ve değerlendirmelerin yer aldığı "Kontörlü (Büfe) Sabit/Ankesörlü Telefon Hattı ile İletişim Modeli Değerlendirmesi" raporu hazırlandı.

Raporun sonuç ve değerlendirme kısmında FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe girişiminden önce anayasal düzeni değiştirmeyi amaçladığı, bu doğrultuda hücre tipi örgütlenme modelini uyguladığı ve talimatların örgüt içerisinde gizli ve şifreli olarak iletildiği belirtildi.

- "FETÖ'cülerin tamamı deşifre edilemedi" uyarısı

Raporda, "Günümüzde dahi örgüt yapılanması ve mensuplarının tamamıyla deşifre edilemediği, kamu görevlisi görünümündeki militanların örgütsel tabirle 'tedbir' adı altında farklı yaşam tarzı ve siyasi görüşlere sahipmiş gibi maskeleme yapmaya çalıştıkları hususları bir arada değerlendirildiğinde bu yapının tamamıyla deşifre edilmesi milli güvenliğimiz açısından hayati önem taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.

FETÖ'cü askerlerin, gizlenme amacıyla içki içmenin yanı sıra eğlence hayatında da kendilerini sıkça gösterdiklerine işaret edilen raporda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içerisindeki örgüt mensuplarının, gizliliğe büyük önem verdiklerinden idari soruşturmalarla tespit edilmesinin çok zor olduğu belirtildi.

Bu şüphelilerin, tespitinin ancak adli soruşturma ve istihbarat teknikleri ile ortaya çıkarılabileceği kaydedilen raporda, ardışık arama yönteminin deşifre edilmesi sonrasında FETÖ/PDY ile organik bağını devam ettiren binlerce TSK mensubunun aktif olarak görevlerine devam ettiğinin tespitinin, bu zorluğun göstergesi olduğunun altı çizildi.

- Hat içeriği verileri havuzda toplanıyor

Rapora göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla TEM Dairesi Başkanlığınca "FETÖ'nün askeri mahrem yapılanması"ndaki şüphelilerin kullandığı sabit/ankesörlü telefonların tespiti sonrası yürütülecek işlemlerin sağlıklı olarak yapılabilmesi amacıyla "Historical Traffic Search" (HTS) hat içeriği veri havuzu oluşturuldu.

TSK içerisindeki örgüt mensupları, dini inançlarını başkalarının önünde yaşamak, çocuklarını örgüte müzahir okullara veya dershanelere göndermek, Bank Asya'ya para yatırmak, "ByLock" kullanımı, şirket, dernek, gazete ve dergi aboneliği yaptırmak gibi her türlü faaliyetten genellikle uzak tutuldu.

Örgütün mahrem sorumluları, genelde toplantılara gelmeyenleri uyararak toplantıya çağırmayı veya planlamalardaki değişikleri bildirmek amacıyla askeri personeli (öğrenci) ardışık olarak aradı.

Sabit/ankesörlü telefon hattıyla arama yönteminin, özellikle 17/25 Aralık 2013-15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadarki süreçte yoğun olarak kullanıldığı, darbe girişiminden sonraki süreçte önceki döneme göre oldukça azaldığı ancak tespiti az da olsa kullanılmaya devam ettiği anlaşıldı.

- "Askeri mahrem yapı"nın deşifresiyle elde edilecek kazanımlar

"FETÖ/PDY Askeri Mahrem Yapılanmasının deşifre edilmesinin, terör örgütüyle mücadelede önemli kazanımları da beraberinde getireceği kıymetlendirilmektedir." denilen raporda, örgütün TSK içerisinde yapılanmış kadroların tespit edilmesi sonucu elde edilecek kazanımlar da yer aldı.

Buna göre, FETÖ'nün silahlı kanadının önemli bir kısmı deşifre edilerek yakalanacak, örgüt tarafından düzenlenecek yeni bir darbe eylemi ihtimali ortadan kaldırılacak.

Örgütün en kritik ve yetişmiş kadroları olan ve gelecekte örgütsel yapıyı tekrar inşa edebileceği değerlendirilen mahrem yapı deşifre edilecek.

FETÖ'nün, yapılan adli işlemlerin, örgütün yöneticileri ve gerçekten suça karışmış kişilere yönelik yapılmadığı, bunun yerine sıradan kişiler ve memurlara hatta masum insanlara yönelik yapıldığı yönündeki algı çabaları boşa çıkartılacak.

Örgütün "mahrem yapılanması"nın deşifresiyle örgütün moral ve motivasyonu düşecek, örgütten kopmalar hızlanacak ve etkin pişmanlık/itiraf oranı artacak.

(Bitti)



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :