FETÖ darbe girişimini araştırma komisyonu ilk toplantısını yaptı
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek seçildi
TBMM (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek seçildi.
FETÖ darbe girişimi ve bu terör örgütünün faaliyetlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Başkanlık Divanı'nı belirlemek üzere en yaşlı üye sıfatıyla Petek başkanlığında toplandı.
Komisyon Başkanlığı'na Petek, Başkanvekilliğine AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Sözcülüğe AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Katip Üyeliğe AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçildi.
-"Uzlaşma ruhumuzu etkilemeyecek"
Petek, seçilmesinin ardından milletin beklentilerini karşılayan, hakikati bulmaya gayret eden çalışmaların, komisyon ve divanın öncülüğünde yapılmasını temenni etti.
Demokratik bir usulde, anayasa ve içtüzüğe uygun olarak komisyon divanının seçildiğine işaret eden Petek, "Her komisyon üyemiz, bu komisyonda bugünden başlamak üzere görüş, düşünce ve önerilerini, araştırma yapılacak noktaları özgür biçimde açıklayacak, komisyonda değerlendirilecektir. Gerekli araştırmaları layıkıyla yapmak, milletimize bu borcumuz layıkıyla yapmak komisyonun görevidir. Divan üyelerinin iktidar partisinden oluşması, bu komisyondaki darbeye karşı ortak tutumumuzu, uzlaşma ruhumuzu etkilemeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Petek, darbe girişimine karşı toplu direnişin, tarihi gün olarak hafızalarına kazındığını anlattı. Darbeyi bastırmak için farklı düşüncelere rağmen ortak ruh konulmasaydı, belki bugün komisyon olarak toplantı yapamayacaklarını kaydeden Petek, komisyonlarının tarihi bir görev ifa edeceğini vurguladı.
Reşat Petek, uyumlu, yararlı, milletin kendilerinden beklediklerine cevap verecek yoğun bir çalışmaya herkesin katkıda bulunacağına inancını dile getirdi.
-Divanda muhalefetin yer alması talebi
Seçimden önce söz alan milletvekilleri de 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Ayrıca, muhalefet partileri, Komisyonun Başkanlık Divanı'nda muhalefetin de yer almasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'in bir bütün olarak darbeye karşı çıktığını, bombalanmasına rağmen hiçkimsenin parlamentodan ayrılmadığını, bütün partilerin darbeye karşı tutum aldığını anımsattı.
Tanrıkulu, vatandaşların ittifakla, ülkenin her yerinde darbe girişimine canı pahasına karşı çıktığını, darbe girişimine karşı dört partinin deklarasyon yayınladığına işaret etti. İyi bir tablonun ilk günden itibaren ortaya konulduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Bu komisyonun Türkiye ve dünyaya mesaj vermesi isteniyorsa, bütün partilerin, bir bütün olarak darbe girişimine karşı olduğunu göstermek istiyorsak vereceğimiz görüntü önemli. AKP'nin çoğunluğuyla Başkanlık Divanı seçilmesi, bu ülkeye birlik görüntüsü vermez, komisyonun kurulması ruhunu ülke ve dünyaya yansıtmaz. Muhalefetin yer alması için mutabakat sağlarsak, komisyon ilk günden itibaren darbe ve darbecilere karşı çok önemli bir mesaj vermiş olacak." diye konuştu.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Yenikapı ruhunun devam etmesini ve bu çerçevede Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasını talep etti.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyonun yönetiminin ortak şekilde oluşturulmasında yarar gördüğünü belirtti.
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bu sürecin hiçbir noktasının karanlıkta kalmamasının olağanüstü önemli olduğunu, komisyonun omuzlarında tarihi yük bulunduğunu vurguladı. Çıray, bu darbe girişiminin başarısızlığa uğramış halinin bile Türkiye ve Türk milletine, başka hiçbir olayla karşılaştırılamayacak şekilde zarar verdiğini söyledi. Çıray, komisyon divanının, çoğunluğa dayalı değil ortak mücadelenin mesajını verecek şekilde oluşturulmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, 15 Temmuz'da Türkiye demokrasisine yapılan saldırıyı kınadı. Erdoğdu, darbe girişiminin görünürde hükümeti ancak asıl demokrasiyi hedef aldığını belirterek, komisyonun tarihi bir komisyon olduğunu söyledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, 15 Temmuz darbe girişiminin, demokrasiye yapılmış bir saldırı olduğuna işaret etti. Kavakçı, Türk ve dünya demokrasi tarihinde eşi benzeri görülmeyen biçimde, insanların tankların önünde durmasını, kendisinden önce milletini düşünmesini, demokrasi için mücadele kavramını yeniden tanımlanmasını, uluslararası tarih ve sosyal bilimler alanında yeni kavramlarla anlatabileceklerini vurguladı.
Kavakçı, darbe girişimine karşı sokakta her kesimden insanın bir araya geldiğini, bunun büyük kazanım olduğunu dile getirdi. Kavakçı, 241 şehidin, kendilerine birlik ve beraberliği devam ettirme mesajı verdiğini belirterek, komisyonda bunun devam etmesini temenni etti.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, gerçeği ortaya çıkarmanın tek hedefleri olduğunu vurgulayarak, "Farklı düşünebiliriz ama bunları ifade ederken daha objektif olmalı ve dilimize dikkat etmeliyiz. Birbirimizi suçlamak için burada bulunmuyoruz, hedefimiz olan gerçeği ortaya çıkarmak için bulunuyoruz." dedi.
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, komisyonun kurulmasının bir milat, kilometre taşı olduğuna, tarihe not düşeceğine dikkati çekti.
-"Önyargı ifade ediyor"
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan'ın başkanlığa Petek'i öneren önergesi üzerine söz alan Tanrıkulu, komisyon başkanlığını başka birinin yapmasının daha şık olacağını savundu. Tanrıkulu, "Böylece daha doğru mesaj vermiş oluruz, yarından itibaren bir tartışmanın da önünü kesmiş oluruz." dedi.
Petek ise bu açıklamayı esefle karşıladığını belirterek, basında çıkan bir takım söylemlerden, maksatlı yazılardan, çoğu daha sonra tekzip edilecek haberlerden hareketle, "Başkan siz olsanız şaibeyle başlar" cümlesinin önyargı ifade ettiğini söyledi.
AA
Kaynak: