Ferrero Üst Yöneticisi Oltan:

Ferrero Üst Yöneticisi Oltan:

"Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor, eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk"

GİRESUN (AA) - Uluslararası Ferrero Fındık Şirketi Üst Yöneticisi Orhan Veli Oltan, "Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor, eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk" dedi.

Ferrero Grubu-Oltan Gıda, Giresun'da düzenlediği iftar programında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bir restoranda düzenlenen programda konuşan Oltan, Karadeniz’in özenle seçilmiş fındığını, Ferrero ürünlerinin olmazsa olması olarak niteledi.

Bu sebeple en büyük önceliklerinin yüksek kalite fındık üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması olduğunu belirten Oltan, "İddia edildiği üzere fındığı en ucuz fiyattan satın almak hiçbir suretle bizim amacımız olamaz. Fındık fiyatının düşük olması üreticinin ilgisini azaltıp, tarım arazilerinin verimliliğini düşürecektir. Bu da gelecekte fındık üretiminde düşüşe neden olabilir." diye konuştu.

Oltan, bir gazetecinin Türkiye'deki fındık fiyatlarını Ferrero şirketinin belirlediği iddialarının olduğunu hatırlatması üzerine, "Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor, eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk. Fındık olmadığı zaman hiçbir şey yapması mümkün değil, ama kullanacağından çok fazla olduğu zaman da yine yapacağı bir şey yok." dedi.

Dünyanın başka yerlerinde fındık ekildiğini dile getiren Oltan, "Onun nedeni son yıllarda fındığın para etmesi, yani eğer bir şey para ediyorsa, artık dünya bir köy, her yerde duyuluyor ve insanları artık durdurmak mümkün değil." ifadesini kullandı.

Oltan, Ferrero’nun her zaman en büyük tercihinin Türk fındığı olacağına işaret ederek Türk fındığının kalitesi belirli olduğunu, yani hiçbir zaman Türk fındığını bırakmayacağını Ferrero adına adına söyleyebileceğini kaydetti.

- "Dünyanın diğer ülkelerinde bol bol fındık ekildiği gerçek"

Ferrero’nun bir idealinin daha olduğuna değinen Oltan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındığın kullanımını her geçen sene artırmak ve bugüne kadar hiçbir sene atlamadan, buna geçen sene fındığın olmadığı sene de dahil fındık tüketimini artıran bir firma. Bu nedenle o ülkelerdeki artışın Ferrero'nun Türkiye’den fındık alımını durdurmaya zaten yeterli olması matematiksel olarak da mümkün değil. Yani her sene tüketimini artırıyorlar. Yalnız gerçek olan bir taraf var dünyanın diğer ülkelerinde bol bol fındık ekildiği gerçek. Ama dediğim gibi şu anda fındık son iki üç senedir dünyanın en fazla tercih edilen tarım ürünü getirisi açısından, bu nedenle öyle bir gerçek var."

Oltan, başka bir gazetecinin emanet fındık sistemini nasıl değerlendirdikleriyle ilgili sorusuna, "Emanet fındık Türkiye'nin onlarca yıldır geleneğinde var. Eğer onu kaldıracak sistem bulunursa bir gün, en büyük teşekkürü biz yapacağız. Çünkü emanet fındık malum birincisi; bizim hiçbir bedel almadan verdiğimiz neredeyse vermek zorunda olduğumuz bir servis. İki; fındıklar emanette kilo kaybediyor, çürüyor ve bunun da ceremesine emanete fındığı alan katlanıyor." yanıtını verdi.

- "Emanet fındık sistemini biz de istemiyoruz"

"Benim şahsi görüşüm bir gün emanet sistemini tamamen ortadan kaldırabilecek bir sistem bulunabilirse buna en fazla bizim destekleyeceğimize şimdiden söz verebilirim." diyen Oltan, "Yani emanet fındık sistemini biz de istemiyoruz, mecburiyetten yapılan bir şey. Belki şöyle düşünülebilir, yalnız eğer vatandaş fındığını emanete veremezse belki çıktığı gün satmak zorunda kalacak o da belki daha da fazla fiyat düşüşüne de neden olabilir. Yani bu sistemin başka bir sistemle her nasılsa yer değiştirmesi lazım." şeklinde konuştu.

Oltan, bir gazetecinin rekolte tartışmalarını nasıl değerlendirdikleriyle ilgili sorusunu, şöyle cevapladı:

"Rekolte tartışmalarında bizim taraf olmamızı hiç doğru bulmuyoruz, çünkü bir gerçek var, bizim ağzımızdan çıkan şeyler ciddiye alınır. Onun için bizim rekolte lafı etmemiz doğru değil. Geçen sene de etmedik. Yani bu ne olduğunu bilmediğimiz anlamına, tahmin etmediğimiz anlamına gelmez ama tahmin ettiğimizi geçen sene söyleseydik çok büyük bir tepki alırdık. Hele bu sene hiç söylemememiz gerekir, etik olmadığı gibi doğru da değil. Bir de hükumetin bizden bir talebi var, 'Rekolte tartışmalarına girmeyiniz, biz ilan edeceğiz'. Bunu bile bile... Bizim bunların dışında kalmamız gerektiğine inanıyoruz."

Bir gazetecinin, son yıllarda fındıkta Ferrero firmasının tekel olduğu yönünde iddialar olduğu yönündeki sorusuna Orhan Veli Oltan, şu karşılığı verdi:

"Ferrero, fındık ticareti yapan bir firma değil. Fındığı kullanan bir firma, kendi üretiminde kullanan firma, yani çok fazla kullandığını söylemek istiyorsunuz. Peki kullanmasın mı? Yani tekelcilik şunun için söylenebilirdi belki eğer Ferrero bir ticari firma olsaydı Türk fındığının yüzde 40’ını alıyor, satıyor fiyat yükselmesini bekliyor, elinden çıkarıyor, açığa satıyor, düşmesini bekliyor. Bunları yapan bir firma olsaydı böyle bir firmanın çok büyük bir pazar payına sahip olması bence de doğru olmazdı. Ama Ferrero alıp satmıyor, kullanıyor, yani 'Ferrero küçülsün, kullanmasın, daha az iş yapsın' demek, kullanmasın demek oluyor. Eğer 'Kullanmasın', Türk fındığı için çözümse ona hiçbir şey diyecek halim yok."

Programa Ferrero Sürdürülebilirlik Direktörü Aldo Cristiano da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :