Ferman Karaçam Yazdı: 1924'teki O Rüşvet Skandalı ve CHP İlişkisi
Haber 7 yazarı Ferman Karaçam, 1924 yılında yaşanan "Ermeni Zenginleri Fırtınası" adlı rüşvet iddiasını köşesine taşıyarak günümüzle çarpıcı bağlar kurdu.
Haber 7 köşe yazarı Ferman Karaçam, son kaleme aldığı yazısında siyaset gündemini sarsacak tarihi bir iddiayı ve arşivi gün yüzüne çıkardı. Karaçam, İsrail Kabinesi'nin 28 Haziran 2026 tarihinde 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanıma kararının perde arkasını aralarken, konuyu 1924 yılında yaşanan tarihi bir rüşvet skandalına ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) geçmişine bağladı.
1924 Yılındaki "Ermeni Zenginleri Fırtınası" Nedir?
Yazıda aktarılan bilgilere göre, 2 Nisan 1924'te dönemin gazetelerinde "Ermeni Zenginleri Fırtınası" manşeti yer alıyordu. I. Dünya Savaşı sırasındaki ateşkesten yararlanarak yabancı pasaportlarla yurt dışına kaçan zengin Ermenilerin malları, devlet tarafından "Metrük Mal" (terkedilmiş mal) sayılmış ve el konulmuştu.
Karaçam'ın aktardığı iddialara göre, Türkiye'ye girişleri yasak olan bu kişilerin, mülklerini geri almak veya paraya çevirmek amacıyla dönemin CHP'li bakan ve milletvekilleriyle rüşvet karşılığında temasa geçtiği öne sürülüyor. Yenon Değirmenciyan, Karnik Sebuhyan ve Gümüş Gerdanyan gibi ailelerin başlattığı bu trafiğin, kısa sürede basının radarına takıldığı belirtiliyor.
Rüşvet İddialarına Adı Karışan Dönemin CHP'li İsimleri
Dönemin ünlü gazetecisi Ahmet Emin Yalman ve muhalif basının aktardığı arşiv belgelerine dayandırılan yazıda, rüşvet ağının doğrudan değil, İstanbul'daki avukatlar, eski bürokratlar ve polis müdürlerinden oluşan bir "aracı şebeke" vasıtasıyla yürütüldüğü iddia ediliyor.
Soruşturma raporlarında adı geçen ve rüşvet trafiğinde kilit rol oynadığı öne sürülen o dönemki üst düzey isimler ise şunlar:
Mustafa Necati Bey: Dönemin Şer’iye ve Evkaf Vekili (Adalet Bakanı).
Ferit Tek Bey: Olayın ardından görevinden istifa eden dönemin İçişleri Bakanı.
Ahmet Süreyya Özgeevren Bey: Dönemin Karesi (Balıkesir) Milletvekili.
Yazıda ayrıca, vatan haini ilan edilerek sınır dışı edilen çok zengin Rum armatör Bodozaki’nin de fabrikalarını ve madenlerini geri alabilmek için bu aracı şebekeye çok büyük paralar gönderdiği iddialar arasında yer alıyor.
Ahmet Emin Yalman'ın "Önce Temizlik" Uyarısı
O dönem hükümete yakınlığıyla bilinen Vatan Gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yalman, 10 Nisan 1924'te kaleme aldığı "Önce Temizlik" başlıklı yazısında yolsuzlukların çığırından çıktığını belirterek kabineyi uyarmıştı. Yalman, dönemin Halk Partisi grubunun bu meseleyi bir güven oyuna dönüştürerek konunun üstünü kapatmaya çalıştığını savunmuştu.
Ferman Karaçam, geçmişte yaşanan bu olaylar ile günümüz siyaseti arasında köprü kurarak, CHP'li belediyelere yönelik yürütülen güncel soruşturmaların kökeninin bu tarihsel zihniyete dayandığını ileri sürdü.