Felluce'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonu

Felluce'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonu

Şii milislerden oluşan Bedir Güçleri lideri Amiri:- "Başbakan İbadi'nin Felluce operasyonuna özel öncelik tanımasını ve buna paralel bir operasyon başlatmamasını diliyoruz"- Cumhurbaşkanı Masum, Felluce'deki sivillere yönelik ihlallerle ilgili inceleme ko

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii milislerden oluşan Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri, Başbakan Haydar el-İbadi'den, Felluce operasyonuna özel öncelik tanımasını ve buna paralel olarak başka operasyon başlatmamasını istedi.

Amiri, yaptığı açıklamada, Felluce'deki sivillere can güvenlikleri için evlerini terk etmeleri çağrısı yaparak, Enbar'daki polis güçleri, yerel güçler ve aşiret liderlerini de Felluce'yi kurtarma operasyonuna katılmaya davet etti.

Amiri, "Başbakan İbadi'nin Felluce operasyonuna özel öncelik tanımasını ve buna paralel bir operasyon başlatmamasını diliyoruz." dedi.

Amiri'nin bu açıklamasının, hükümetin Musul'a bağlı Mahmur kampına geniş çaplı askeri sevkiyat yaptığı iddialarının ardından gelmesi dikkati çekti.

Irak hükümetinin, Tikrit ve Diyala'daki Sünnilere yönelik ihlalleri nedeniyle Haşdi Şabi'yi Felluce merkezini kurtarma operasyonundan uzak tutmak istediği ifade ediliyor. Amiri ise daha önce yaptığı açıklamasında, Irak ordusunun başarısızlığı ve gelecek talep üzerine Felluce merkezine yönelik operasyona katılacaklarını belirtmişti.

Bu arada, AA muhabirine konuşan Felluce'yi kurtarma operasyonu lideri Abdulvehap es-Saadi de "Terörle mücadele, polis ve ordu güçleri bu sabah DAEŞ'in tespit edilen hedeflerine doğru ilerleme kaydetti. Ancak bu güçler DAEŞ militanlarının yoğun direnişiyle karşılaşıyor." diye konuştu.

- Felluce'deki sivillerin durumu

Başbakan İbadi'nin ofisinden yapılan açıklamada, İbadi'nin Felluce'deki sivillerin durumunu takip ettiği, bunların korunması için talimat verdiği ve Felluce Operasyonlar Merkezi'ni ziyaret ederek oradaki askeri yetkililerden operasyon hakkındaki gelişmeleri dinlediği aktarıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da Felluce'deki sivillere yönelik ihlallerle ilgili inceleme komisyonu kurulmasını talep ederek, Enbar'a bağlı Saklaviyye ve Garma'daki sığınmacılara yönelik toplu kaçırma eylemlerinin gerçekleşmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi'nin de Felluce'de bazı sivillere kötü muamele yapıldığı yönündeki görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine inceleme başlatılması talimatı verdiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı, Irak silahlı kuvvetlerine mensup unsurların sivillere karşı insani olmayan muamelelerini içeren görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine inceleme talimatı verdi. Konuyla ilgili sanıkların olumsuzlukları tespit edildiği halde bunlar yargıya teslim edilerek en adil cezayı alacak." ifadesine yer verildi.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri, 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Irak'ta 2014 yılında DAEŞ'in kontrolü altına aldığı ilk bölge olarak bilinen Sünnilerin yaşadığı Felluce, Musul'dan sonra örgütün elinde bulundurduğu ikinci büyük bölge sayılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler