"Fed'in noktasal grafiği kafa karıştırıyor"

"Fed'in noktasal grafiği kafa karıştırıyor"

"Taylor Kuralı"yla ünlü ABD'li ekonomist John Taylor: - "Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor" - "Bankalara uygul

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) noktasal grafiğinin piyasaları yanlış yönlendirdiğini belirterek, "Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor." dedi.

Merkez bankalarının faiz oranını belirlerken kullanabileceği "Taylor Kuralı" ile ünlü ekonomist John Taylor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Kongresi'nin Fed'e kendisinin geliştirdiği kuralı kullanarak reform baskısı yapmasını nasıl karşıladığı sorusu üzerine, Fed'in reforma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Kongrenin önerdiği reformun, Fed'in bağımsızlığını olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Taylor, şunları kaydetti:

"Benim istediğim reform, Fed'in politika enstrümanlarını nasıl kullanacağına yönelik stratejisini önceden bildirmesini gerektiriyor. Bunu nasıl yapacağına Fed, kendisi karar verebilmeli ve nedenini açıklamak kaydıyla stratejisini istediği zaman değiştirebilmeli. Dolayısıyla bu küçük bir değişiklik ve Fed'in bağımsızlığını olumsuz yönde etkilemez. Tam tersine, ne yaptıkları ve yapacakları bilineceği için Fed'in hesap verebilirliğini ve bağımsızlığını güçlendirir."

Taylor, Fed'in 1997'den 2000'e kadar piyasadaki toplam para arzı aralığını ABD Kongresi'ne rapor etme zorunda olduğunu, bunun kaldırılmasının ardından yerine herhangi bir kuralın getirilmediğini hatırlattı.


- "Hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor"

John Taylor, mevcut durumun Fed'in iletişim kabiliyetini sınırlandırdığına dikkati çekerken, özellikle noktasal grafiğin "kafa karışıklığı yarattığını" söyledi.

"Noktasal grafikteki projeksiyonların hangi üyelere ait olduklarını bilmek isterdim. Bence bu çok faydalı olurdu. Çünkü hangi noktanın kime ait olduğunu bilmemek kafa karıştırıyor" diyen Taylor, grafiği şu anki haliyle sadece uzun vadeli ortalama faiz beklentisini göstermesi açısından yararlı bulduğunu ifade etti.


- "Bankalara yönelik regülasyonlar kredi verme isteğini azaltıyor"


Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Taylor, ticari bankaların yaşadığı zorluklarda düşük faiz oranıyla birlikte sıkılaşan regülasyonların da etkisi olduğunu belirterek, "Bence aradaki ilişki insanların kanıtlayabileceğinden daha direkt... Bankalara uygulanan regülasyonların kredi verme isteğini ve kapasitesini sınırladığı bir gerçek. Eğer çok düşük faiz ortamı ve ek düzenlemeleri bir araya getirirseniz verilen kredi miktarı elbette düşer." ifadelerini kullandı.

Kredilerin düşmesinin para arzını aşağı çektiğine işaret eden Taylor, bunun enflasyonu, dolayısıyla nominal büyümeyi aşağı çeken etkileri olduğunu söyledi.

Taylor, Fed'in faiz artışına ilişkin soruya, "Fed, gelecek toplantılarda, yani pratik anlamda aralıkta faiz artırmalı. Bu normalleşme ve kredibilite açısından doğru karar olur." karşılığını verdi.


- John Taylor kimdir?


Makroekonomi ve para politikaları üzerine yazdığı 7 kitap ve sayısız araştırma/makaleleri ile ekonomi literatürüne önemli katkıları olan Amerikalı ekonomist John Taylor, ekonomi eğitimini Princeton ve Stanford üniversitelerinde tamamladı.

Taylor, George W. Bush yönetiminde ABD Hazine Müsteşarı olarak görev yapmasının yanı sıra Gerald Ford ve Jimy Carter'ın Ekonomi Danışmanları Konseyi'nde yer aldı.

Bloomberg Markets dergisi tarafından "En Etkili 50 Kişi" arasında gösterilen Taylor, kendi adıyla anılan para politikası kuralının ilk versiyonunu Fed'in uyguladığı politikaları izleyerek 1993'te geliştirdi. Bu kural çerçevesinde merkez bankası politika faiz oranını enflasyon ve GSYH'deki değişimlere göre ayarlaması ve gerçek enflasyonun hedeflenen enflasyon oranını 1 puan geçmesi halinde kısa vadeli faiz oranının 1 puandan daha fazla artırılması öngörülüyor.

Geleneksel Taylor Kuralı'na göre, Fed'in mevcut durumda yüzde 0,25-0,50 aralığındaki politika faiz oranı, yılın ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 3'ün üzerinde olmalıydı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :