Fatih Projesi, Avrupa Konseyi’nde ilgiyle karşılandı

Fatih Projesi, Avrupa Konseyi’nde ilgiyle karşılandı

Eğitimde Fatih Projesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi'nin Paris’teki toplantısında tanıtıldı- Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ateş: - "Fatih Projesi'nin alandaki uygulaması büyüdükçe, yapılan işle

PARİS (AA) - ONUR USTA - Eğitimde Fatih Projesi'nin getirdiği yeniliklerle Türkiye'de geldiği aşama Avrupa Konseyi'nde ilgiyle karşılandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi'nin Paris’teki toplantısında projenin felsefesi, uygulama süreçleri, eğitime katkıları ve gelinen nokta tanıtıldı. Komite üyeleri projenin ayrıntılarına yoğun ilgi gösterdi.

Fatih Projesi'ne ilişkin komiteye sunum yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş, projenin geldiği aşamaya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bu toplantıyla birlikte projenin tanıtımıyla ilgili uluslararası alanda verilen üçüncü davete katıldıklarını belirten Ateş, "Fatih Projesi'nin alandaki uygulaması büyüdükçe, yapılan işler dünya tarafından ilgiyle karşılanıyor. Avrupa Konseyi’nin projeyle ilgilenmesi ve projede oluşan know-how’ı taşımak istemesi nedeniyle buradayız" dedi.

- "Proje dünyadaki en büyük eğitim teknolojileri hamlesi"

Projeye gösterilen uluslararası ilginin projenin geldiği yeri göstermesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Ateş, "Fatih Projesi geldiğimiz aşamada dünyadaki en büyük eğitim teknolojileri hamlesi. Dersliklerimizden 900 binine kablolu internet alt yapısı çekildi. Dersliklerimizin yüzde 70’ine vpn internet erişimi sağlanacak aşamaya gelindi. 432 bin etkileşimli tahta dersliklerimiz şu anda kurulmuş ve çalışır durumda" diye konuştu.

Projenin dünyada en çok değer ifade eden tarafının içerik üretilen Eğitim-Bilişim Ağı (EBA) olduğuna dikkati çeken Ateş, içerik olmadan benzer "IT" projelerinin pek fazla yol alamadığının daha önce görüldüğünü hatırlattı.

Türkiye'nin, içeriği de bir "IT" projesine dahil ederek kullanan, kendi eğitim-bilişim ağına sahip olan ilk ülke konumunda olduğunu belirten Ateş, "Dünyadaki bu anlamdaki en önemli know-how’ı temsil ediyor Fatih Projesi. Proje artık, eğitim içeriğini öğretmenler aracılığıyla alandaki öğrencilere ulaştırma olarak özetlenebilir bir konsepte oturmuş oldu" diye konuştu.

Bütün dünyada öğretmenlerin eğitim teknolojilerine adapte edilmesinin en önemli sorun olduğuna işaret eden Ateş, "Sadece bizde değil, bütün dünyada en önemli sorun. Ancak bu anlamda Fatih Projesi'nin çok önemli bir mesafe aldığını söylemek mümkün. Şu ana kadar 410 bin öğretmenimiz, Fatih Projesi'nin kullanıcı eğitiminden geçti. Öğretmenlerimiz bu eğitimlerle buna hazır hale getirildiler" ifadelerini kullandı.

- "Öğretmenler de içerik geliştirici olacak"

Fatih Projesi'nde öğretmenlerin eğitiminde yeni bir döneme girildiğini söyleyen Ateş, "Ancak şimdi yeni bir aşamaya geçiyoruz. Öğretmenlerimizi 2016 yılı itibarıyla EBA’ya içerik geliştirici olarak hazırlayan bir eğitim verilmeye başlanacak. 3 bin öğretmenimiz 2016’da bu eğitimden geçecek. Geçen yıl bin 250 öğretmenimizi aynı eğitimden geçirmiştik. Dolayısıyla bir içerik ekosistemi de öğretmenler üzerinden oluşturulmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

Ateş, öğretmenlere sadece kullanıcı olarak değil dersi ile ilgili içerik geliştirmeye yönelik eğitim verildiğinde daha ileri bir mesafe alındığını ve projenin daha da içselleştirilerek kullanıldığını vurguladı.

Fatih Projesi'ne sağlanan geniş bant hızlı internet alt yapısı nedeniyle Türkiye'nin sahada lider bir ülke olduğunu aktaran Ateş, şunları kaydetti:

"Bu anlamdaki öncülüğümüzü sürdürmek istiyoruz. Ancak internet etkileşimli tahtaların da, öğrencilerimize dağıttığımız 1,5 milyona yakın tablet bilgisayarın da birer araç olduğunu, aslolanın eğitim içeriklerini öğrencilere ulaştırmak olduğunu ve baş rolde öğretmenlerimizin olduğunu hiç unutmuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :