Fas'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları

Fas'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları

Seçimlerde birinci parti olan PJD lideri Benkiran'ın koalisyon hükümeti kurma çalışmaları devam ediyor

RABAT (AA) - Fas'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Abdulilah Benkiran'ın mecliste sandalyesi bulunan tüm partilerle gerçekleştirdiği görüşmelere rağmen hükümetin kurulamamış olması ülkenin birinci gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Geçen ekim ayında yapılan genel seçimlerde 125 milletvekili ile birinci parti olan PJD lideri Benkiran, Kral 6. Muhammed'den yeni hükümeti kurma görevini almasından bu yana koalisyon hükümeti arayışlarını sürdürüyor. Bu doğrultuda ilk olarak eski hükümet ortaklarından Halk Hareketi Partisi, (MP) İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ve İstiklal Partisi (IP) ile temasa geçen Benkiran, bu görüşmelerin ardından PPS ve IP ile hükümette yer almaları konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Benkiran'ın eski hükümet ortaklarından Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) ile gerçekleştirdiği görüşme, RNI başkanlığından istifa eden Dışişleri Bakanı Selahaddin Mizvar'ın yerine Tarım ve Balıkçılık Bakanı Aziz Ağnuş'un geçmesinden sonra gerçekleşti. Hükümet kurma çalışmalarında "kilit" partilerden biri olan RNI'nın yeni lideri Ağnuş, Benkiran ile Aralık ayı başında yaptığı ilk görüşmeden sonra yaptığı açıklamada görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak IP'nin hükümette yer almaması konusunda ısrarcı olduklarını belirtti.

- Ağnuş'un "IP'nin hükümette yer almaması" ısrarı

IP'nin RNI'ye karşı siyasi suikast gerçekleştirdiği ve her fırsatta RNI'ya karşı düşmanca tavır takındığını iddia eden Ağnuş, hükümete katılma şartı olarak "IP'nin hükümette yer almamasını" istiyor.

Buna karşılık Benkiran ve PJD'li yetkililer tarafından, IP'nin hükümet dışında kalmasının söz konusu olamayacağı ve IP'nin hükümette yer alması konusunda anlaşma sağlandığı ifade ediliyor.

Hükümeti kurmakla görevli PJD lideri Benkiran'ın ise yaptığı son açıklamada, IP'nin hükümette yer alacağına vurgu yaparak, RNI'nın IP konusunda ısrarcı olması halinde yeniden seçimlere gidilmesi ve diğer koalisyon ihtimallerine hazır olduklarını belirtmesi dikkati çekiyor.

Mecliste 46 sandalyesi bulunan IP ve 12 milletvekili ile temsil edilen PPS'nin hükümette yer almak istediğini resmi olarak açıklaması üzerine, PJD'nin 125 olan sandalye sayısı ile beraber koalisyona katılan milletvekili sayısı 183'e ulaşmıştı. Mecliste 37 sandalyeye sahip RNI'yı da koalisyona dahil ederek hükümeti kurmak için gerekli milletvekili sayısına ulaşmak isteyen Benkiran, RNI'nın IP konusundaki ısrarı nedeniyle hükümet kurma çalışmalarının krize girdiğini kaydetmişti.

Fas anayasasına göre, hükümetin kurulması için 198 milletvekili sayısına ulaşması gerektiği ve Benkiran'ın koalisyon hükümeti için çalışmaları devam ettirdiği kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler