Fas'ta balıkçının çöp kamyonu presinde hayatını kaybetmesi

Fas'ta balıkçının çöp kamyonu presinde hayatını kaybetmesi

Huseyme kentindeki liman çalışanları, bir balıkçının güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarının itlaf edilmesini önlemeye çalışırken çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesi protesto edildi

RABAT (AA) - Fas'ın El-Huseyme kentindeki liman çalışanları bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

Balık Tüccarları Dayanışma ve Kalkınma Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, Muhsin Fikri isimli balıkçının, güvenlik güçlerince el konulan balıklarını atıldığı çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak yaşamını yitirmesine tepki olarak kentteki liman çalışanlarının iş bırakma eylemi yaptığı belirtildi.

Öte yandan Fas Liberal Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada, hükmete "seyyar satıcılara ilişkin bu sorunu çözmek için derhal harekete geçmesi" çağrısında bulunuldu.

Halkın yaşamını idame ettirebilmek için geçim kaynağı arama hakkı olduğu, yerel ve merkezi yönetimlerin de bu konuda vatandaşlara gereken her türlü yardım ve kolaylığı sunması gerektiği savunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ticaret sistemi kurallarına muhalefet ettiği gerekçesiyle seyyar satıcıların ürünlerine el konulması, hukuki açıdan kabul edilemez. Söz konusu satıcıların mallarına, yargı kararı olmadan el konulamaz."

Ülke genelinde büyük tepki çeken olay, birçok kentte düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Fas'ın kuzeyindeki Huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda Muhsin Fikri isimli balıkçı, el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak can vermiş, muhalefet partileri ve insan hakları dernekleri gösteri çağrısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :