Fas'ın kuzeyindeki gözaltılara tepki

Fas'ın kuzeyindeki gözaltılara tepki

Fas merkezli İnsan Hakları ve Onuru Forumu, ülkenin kuzeyindeki gösterileri organize eden Zefzafi’nin gözaltına alınması için "keyfi" değerlendirmesini yaptı

RABAT (AA) - Fas merkezli İnsan Hakları ve Onuru Forumu, ülkenin kuzeyindeki gösterileri organize eden “Rif Hareketi” liderlerinden Nasır Ez-Zefzafi’nin gözaltına alınmasını "keyfi" olarak değerlendirdi.

Forum tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ülkenin kuzeyinde yer alan Rif bölgesinde ve özellikle El-Huseyma’da ekim ayından bu yana yaşanan gelişmelerden genel olarak rahatsızlık duyuyoruz. Trajik bir şekilde hayatını kaybeden balıkçı Muhsin Fikri’nin cenazesinin ardından başlayan gösterilerde ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi talep edildi. Bu makul taleplere rağmen resmi makamlar tarafından yapılan toplu gözaltıları bölgedeki gelişmelerin daha tehlikeli bir durum almasına neden oluyor.” ifadelerine yer verildi.

Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığının, yetkilerini aşarak başta Zefzafi olmak üzere birçok genç için gözaltı kararı aldığı belirtilen açıklamada, savcılığın bariz bir şekilde görev alanının dışına çıktığı savunuldu.

Zefzafi ve diğer gözaltına alınan kişilere yönelik suçlamaların kabahat olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Suça mesnet olarak gösterilen 221 nolu kanuna göre işlendiği iddia edilen suç kabahattir. Bu nedenle Başsavcılık tarafından gözaltı kararı verilmesine yer olmadığı açıktır. Başsavcı sadece ağır ceza şüphesi olan durumlarda direk gözaltı kararı alabilir." yorumu yapıldı.

Açıklamada, Zefzafi’ye yönelik herhangi bir şikayetin olmadığı, yerel kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir suçlamanın yer almadığı ve herhangi bir davadan yargılanmadığı için bu tutuklamanın tamamen keyfi olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bölgede devam eden toplumsal gerginliğin bu ay içerisinde artması üzerine El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı tarafından 29 Mayıs’ta yapılan açıklamada, devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri şüphesiyle 26 Mayıs'tan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında Zefzafi'nin de bulunduğu 40 kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da balıkçı Muhsin Fikri'nin, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Son olarak 18 Mayıs'ta gerçekleştirilen gösterilere 40 bin kişinin katıldığı açıklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler