Faiz oranları 2. el araç piyasasını vurdu

Faiz oranları 2. el araç piyasasını vurdu

Hatay'ın Antakya ilçesinde her pazar günü kurulan ve 300 ila 500 aracın satışa sunulduğu araba pazarı, yüksek faiz oranlarının etkisiyle alım ve satım işlemlerinde zorluklar yaşıyor.

Galerici Mustafa Bilgin, yüksek faiz oranlarının sadece bireysel satıcıları değil, galericileri de olumsuz etkilediğini belirtti. Bilgin, "Vatandaşlar araçlarını zararına veya kârına göre satmaya çalışıyor. Kredilerin yüksek olması ve insanların faize para yatırmalarından dolayı biz galericiler bile burada araç satmaya çalışıyoruz. Fiyatlar araçlara göre değişiyor ama ortalama 100 bin TL ila 1 milyon TL arasında araç bulunuyor," dedi.

Pazarın Yoğunluğu Kurbanlık Pazarı Geçti

İrfan Karakuş, araba pazarının yoğunluğunun kurbanlık pazarından daha fazla olduğunu söyledi. Karakuş, "Araba pazarında şu an 350 - 500 arasında araç var. Burada insanlar ikinci el ve ömrünü bitirmekte olan araçlarını satmaya geliyorlar. Depremden çıkmış araçlar da var. Bayram öncesi aşırı bir yoğunluk var," şeklinde konuştu.

Faiz Yatırımları Ticaretin Önünde

Ahmet Çelik, yüksek faiz oranları nedeniyle insanların ticaretten vazgeçip banka faizine yöneldiğini ifade etti. Çelik, "Burada 150 bin TL ila 1 milyon TL'ye kadar araçlar satılıyor. Araba satan kişi geri araba almıyor. Banka faizlerinin yüksek olduğu için ticaret yapmaktan vazgeçip garanti olsun diye faize yatırım yapıyorlar. Giriş maliyeti 600 bin TL olan aracımı 550 bin TL'ye satmaya çalışıyorum ama müşteri bulamıyoruz," dedi.

Piyasa Durgun, Krediler Düşerse Hareketlenir

İsmail Sağbaş, 1969 model aracını 1 aydır satamadığını belirtti. Sağbaş, "Buraya yaklaşık 1 aydır gidip geliyorum ama aracımı satamıyorum. Piyasa çok durgun. Kredilerin yüksek olduğu için hiç kimse araba almıyor. Elinde olan parasını bankalara yatırıyor. Benim arabam 1969 model klasik bir araç ve 600 bin TL istiyorum. Müşteri hiç yok. Krediler düşerse araba piyasası canlanır," ifadelerini kullandı.

Antakya Araba Pazarında Alım-Satım Zorlaşıyor

Yüksek faiz oranları, Antakya'nın önemli araba pazarında alım-satım işlemlerini zorlaştırıyor. Satıcılar zararına satış yapmak zorunda kalırken, alıcılar ise yüksek kredi faizleri nedeniyle araç satın almaktan kaçınıyor. Pazardaki durgunluğun, faiz oranlarının düşmesiyle sona ermesi bekleniyor.

Faiz oranları 2. el araç piyasasını vurdu

Faiz oranları 2. el araç piyasasını vurdu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.