Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

Gümüşhane'de Arzular-Kabaköy Belde Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, beldede faaliyet gösteren çimento fabrikasının oluşturduğu tozların vatandaş...

Gümüşhane'nin Arzular-Kabaköy beldesinde, yerleşimle iç içe bulunan Aşkale Çimento Fabrikası’ndan yayılan yoğun toz bulutları, belde sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor. Arzular-Kabaköy Belde Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, fabrikanın uzun süredir çevreye zarar verdiğini ancak hiçbir çözüm üretilemediğini söyledi.

“Fabrikanın toz salınımı son zamanlarda olağanüstü boyutlara ulaştı. Beldemizin her köşesi tozla kaplandı. İnsanlar temiz hava soluyamaz hale geldi” diyen Başkan Tanış, vatandaşların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

Siyah beyaz Türk bayraklı protesto

Yıllardır ilgili makamlara başvurduklarını ancak herhangi bir somut adım atılmadığını belirten Başkan Tanış, tepkilerini göstermek amacıyla belde genelinde siyah beyaz Türk bayrakları astıklarını ve ilerleyen günlerde geniş katılımlı bir protesto yürüyüşü düzenleyeceklerini açıkladı.

Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

“İstihdama karşı değiliz, sağlığa dikkat edilsin”

“Fabrikanın çalışmasına, ekonomiye katkı sunmasına ve istihdam sağlamasına karşı değiliz” diyen Tanış, şu ifadeleri kullandı:

“Biz sermaye düşmanı değiliz. Büyük şehirlerden yatırımcı çekmek için çabalıyoruz. Ancak bunu yaparken insan sağlığı göz ardı edilmemeli. Bu artık sadece çevre değil, sağlık meselesi. İnsanlar 24 saat boyunca toz soluyamaz. Bu üretim şekli üçüncü dünya ülkelerinde bile yok.”

Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

“Vicdanım sızlıyor, mücadeleyi yalnız yürütüyoruz”

Çevre kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunan Tanış, “Mücadelemizi tek başımıza yürütmeye çalışıyoruz. Gümüşhane'de ya da çevre illerimizde bir tane bile ses çıkaran yok. Bu sadece bizim değil, Türkiye'nin meselesi” diyerek destek talebinde bulundu.

Fabrika kriz yarattı: Tozdan güneşi göremiyorlar

Tanış, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Kelimenin tam anlamıyla titriyorum. Vicdanım sızlıyor. Dağımızı, taşımızı teslim ettik, insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Böyle bir sorumsuzluk kabul edilemez.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.