F16 eğitimleri eşik atladı

F16 eğitimleri eşik atladı

HAVELSAN'ın F16SİM Projesi kapsamında Ankara Akıncı Üssü’nde kullanılan ve milli imkanlarla geliştirilen simülatörlerde havadaki eğitimlerle eşdeğerde 10 bin uçuş eğitim gerçekleştirildi

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Hava Kuvvetlerinin vurucu gücü olan F-16'ların eğitiminin gerçekçi üç boyutlu modeller ve sınırsız çeşitlilikte gerçekleştirilmesine olanak sağlayan simülatör eğitimlerinde Ankara-Akıncı 4’üncü Ana Jet Üssü’nde 10 bin uçuş gerçekleştirildi.

HAVELSAN'ın gerçeğe en yakın eğitimle, aranan deneyim ve kabiliyetlerin kazanılmasına olanak sağlayan simülatör çözümleri, silahlı kuvvetlerin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya önemli katkılarda bulunuyor.

HAVELSAN’ın F-16 Simülatörü Tedariği Projesi (F16SİM) kapsamında Akıncı Üssü’nde kullanılan simülatörlerde 10 bin eğitim yapıldı.

Üsteki eğitimlerde milli imkanlarla geliştirilen F16C tam görev simülatörü ve 3 silah taktik eğiticisi 2 yılı aşkın süredir eğitim veriyor.

Yakalanan başarının mimarı Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve HAVELSAN personeli, Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’in ev sahipliğinde "10 bin Acil Durum, Sıfır Kaza-Kırım” temasıyla düzenlenen törende bir araya geldi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 10 bin saatlik eğitim süresine ulaşılması anısına kol peçi yaptırdı.

HAVELSAN’ın 2013-2015 yılları arasında 6 ildeki Ana Jet Üs Komutanlığına teslim ettiği 5 tam görev simülatörü, 17 silah taktik eğitici, bir ileri hava kontrolörü eğiticisi ve bir taktik izleme merkezi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının vurucu gücü F-16 uçaklarının intibak, tekamül ve harbe hazırlık eğitimlerinde kullanılıyor.

Simülatörler aynı harekat sahasında beraber görev yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor.

F16SİM kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Ankara, Balıkesir, Bandırma, Diyarbakır, Merzifon ve Konya ana jet üs komutanlıklarına görev eğitim merkezleri kazandırıldı.

F-16C görev eğitim merkezlerinde, tam görev simülatörleri, silah ve taktik eğiticileri, ileri hava kontrolörü eğiticisi, taktik izleme merkezi ve dibrifing sistemleri yer alıyor.

Bu merkezlerin F-16 eğitimlerine yönelik olarak Türkiye'ye kazandırdığı bazı olanaklar şöyle:

- Türkiye'de ilk defa sanal ortamda 2’li ve 4’lü kol uçuşu gerçekleştirildi.

- Silahlı Kuvvetler iletişim ağı üzerinden haberleşebilmeleri yeteneği kazandırılarak, ilk defa coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan 23 pilotun aynı görevi eş zamanlı olarak savaş ortamı şartlarında sanal ortamda icra etmesi kabiliyeti kazandırıldı.

- F-16 pilotları ve ileri hava kontrolörlerinin entegre eğitim alabilecekleri sanal bir ortam yaratıldı.

- Taktik İzleme Merkezi sayesinde uluslararası katılım ile gerçekleştirilen Anadolu Kartalı benzeri geniş kapsamlı görevlerin simülatörler ile sanal ortamda icrasının ve merkezi bir noktadan değerlendirmesinin yapılabildiği bir merkez oluşturuldu.

- Havada yakıt ikmali ve AWACS ile Link -16 simülasyonu benzeri modern yeteneklerin simülasyonu kabiliyeti sağlandı.

F16 eğitimleri eşik atladı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :