EYT Kapsamında Emekli Olanların 100 Bin Dosyası Hala Onay Bekliyor

EYT Kapsamında Emekli Olanların 100 Bin Dosyası Hala Onay Bekliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 2 milyona yakın kişi emekli olurken, 100 binden fazla dosya hala onay bekliyor.

Seçim öncesi uygulamaya konulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, AK Parti hükümeti tarafından birçok kişinin emekli olmasına olanak sağladı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nda hala onaylanmayı bekleyen 100 binden fazla dosya bulunuyor. Sabah gazetesinin haberine göre, dosyalarda başvurusu iptal edilenler de yer alıyor.

Bu dosyalarda, çeşitli nedenlerle onaylanmamış başvurular bulunuyor. Bunlar arasında prim gün sayısının tamamlanmaması, şirkette sigortalı çalışma durumu, sahte sigortalılık tespitleri, prim borcu bulunması gibi faktörler yer alıyor. Özellikle, sadece 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla işe girmiş olmanın EYT kapsamında emekli olmaya yetmediği, geçmiş yıllardan kalan borç ya da eksik prim günü durumunda emekli aylığının bağlanmadığı belirtiliyor.

Bağ-Kur kapsamında silinen günler için kısmi borçlanma yapılamıyor; tamamının satın alınması gerekiyor. SGK'ya başvurularak başlatılan ihya işlemi için hesaplanan tutarın 3 ay içinde yatırılması gerekiyor. Yeni asgari ücretle birlikte, 1 Ocak 2024 itibarıyla doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyetinin artması bekleniyor. Bu nedenle, borcunu ödeyecek olanların, maliyet artışından etkilenmemek için 3 haftalık bir süresi bulunuyor.

EYT ile emeklilik için başvuru yapanlar, başvuru işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmeli. İşlemlerinin neden tamamlanmadığını öğrenmek için ALO 170'yi arayabilir veya en yakın sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilirler. Bu süreçte dikkatli olmak, emekli olan veya olmayan herkes için önemli bir adım olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.