Evinde ağırladığı misafirle turizme hizmet veriyor

Evinde ağırladığı misafirle turizme hizmet veriyor

Seferihisar'ın Sığacık mahallesinde bulunan 500 yıllık kalenin içindeki evlerin restorasyonu sonrası başlayan ev pansiyonculuğu, mahalle halkının hayatını değiştirdi- Evinde misafir ağırlayarak turizme hizmet veren 75 yaşındaki Gülser Salman:- "Evimizde o

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaklaşık 500 yıllık tarihe sahip Sığacık'ta evlerini restore ederek butik otele dönüştüren mahalleli, turizme hizmet etmeye başladı.

75 yaşında butik pansiyon açan Gülser Salman, müşterileriyle aralarında bir aile ilişkisinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin ilk sakin şehri olma unvanını taşıyan Seferihisar'da yapımı Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamamlanan Sığacık Kalesi, küçük sermayeli bir turizm dönüşümüne ev sahipliği yapıyor. Kaleiçi'ndeki 284 evin dış cephesinin restore edilmesi ve sokak düzenlemeleriyle tatil köyüne dönüşen mahallede pansiyonculuk eğitimi alan bazı vatandaşlar, butik pansiyonlara dönüştürdükleri evlerinde misafir ağırlamaya başladı.

Kaleiçi'nde yaşayan Gülser Salman da pansiyonculuğa başlayan mahalle sakinleri arasında yer alıyor. Salman, kendi adını verdiği pansiyonda AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlendiği günden bu yana 53 yıldır oturduğu evi oğlunun ısrarı üzerine pansiyona dönüştürdüklerini söyledi.

Çiftçilikle uğraştıklarını ancak yaşlarının ilerlemesi nedeniyle tarlaya eskisi kadar gidemediklerini anlatan Salman, mahallede birçok kişinin evini pansiyona dönüştürmesi sonrası gelir sağlamasıyla bu işe ilgi duymaya başladıklarını ifade etti.

Önce kendisine uzak bulduğu pansiyonculuğun zamanla çok zor bir iş olmadığını anladığını kaydeden Salman, "Oğlum, 'biz de yapabiliriz anne' deyince karar verdik. Kiracımız zaten ayrılacaktı. Biz alt kata geçtik, evin üst katındaki 4 odayı baştan sona döşedik. Geçen yıl da ilk misafirlerimizi ağırlamaya başladık" dedi.

Sakin ve sessiz bir tatil geçirmek isteyenlerin Sığacık'ı tercih ettiğini, kendi müşterilerinin genelde İstanbul'dan geldiğini anlatan Salman, pansiyonculuğa başladığında biraz zorlandığını ancak bu işin evinde misafir ağırlamaktan bir farkı olmadığını gördüğünde rahatladığını kaydetti.

Tatile gelenleri müşteri gibi görmediğini söyleyen Salman, "Evimizde onları bir akraba gibi ağırlıyoruz. Onlar buraya sohbet için geliyor. Hatta çoğu zaman beni kahvaltıya çağırırlar. Hiç yabancılık çekmezler, aynı evlerindeki gibi. Birçok müşterim otellerin sıkıcı olduğunu söylüyor. Burada kalanlar artık bir dostumuz akrabamız olur. Hepsinin bende telefonu var. Birlikte çektirdiğimiz resimlerde birçok müşterim vardır. Bazı müşterilerim beni 'anne' diye çağırıyor." ifadelerini kullandı.

Bu yıl sezonun geçen yıla göre daha sakin geçtiğini, Ramazan Bayramı sonrası işlerin hareketlenmesini beklediklerini dile getiren Salman, 75 yaşında olmasına rağmen pansiyonun işleriyle uğraşmanın kendisini zorlamadığını, tüm işlerin üstesinden 78 yaşındaki eşi Remzi Salman ve oğluyla birlikte geldiklerini anlattı.

Gülser Salman, pansiyonculuğa daha genç yaşta başlamadığı için pişman olduğunu, gücü yettiği kadar misafir ağırlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaleiçi'nde nostaljik tasarımıyla dikkati çeken bir pansiyonu işleten Ali Kuter ise Sığacık'a gelen insanların her şey dahil sisteminden uzak tercihlerinin bulunduğunu, farklı duyguları yaşamak istediğini belirterek, insanlara nostaljik bir deneyim yaşatmak için eski ve antika eşyaların kullanıldığı bir pansiyon oluşturduğunu, taş plakta müzik hizmeti verdiğini belirtti.

Sığacık'taki ev pansiyonlarında gecelik oda fiyatları ise 75 lira ile 300 lira arasında değişirken, evlerde kahvaltı hizmeti veren kadın girişimciler nedeniyle pansiyonlarda genellikle kahvaltı verilmiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :