Ev Sahibi Mi Kârlı Kiracı Mı? TCMB Mart Verilerini Açıkladı!

Ev Sahibi Mi Kârlı Kiracı Mı? TCMB Mart Verilerini Açıkladı!

TCMB Mart 2026 verilerine göre konut fiyat endeksi yıllık nominal %26,4 artarken reel olarak %3,4 geriledi. Yeni kiracı kira endeksi ise reel yükselişini sürdürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), konut piyasasının nabzını tutan Mart 2026 Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini paylaştı. Veriler, konut fiyatlarının kağıt üzerinde yükseldiğini ancak enflasyondan arındırıldığında değer kaybettiğini ortaya koyuyor. Türkiye genelinde KFE, bir önceki aya göre %2,0 artarak 219,7 seviyesine ulaştı.

Konut Fiyatlarında Reel Azalış Dikkat Çekiyor

Yıllık bazda bakıldığında konut fiyatları nominal olarak %26,4 oranında artış gösterdi. Ancak aynı dönemde reel olarak %3,4 oranında bir azalış kaydedilmesi, konut yatırımının enflasyon karşısında ivme kaybettiğini gösteriyor. Üç büyük ildeki fiyat hareketleri ise şöyle gerçekleşti:

  • Ankara: Yıllık %30,4 artışla zirvede.

  • İstanbul: Yıllık %27,8 artış.

  • İzmir: Yıllık %24,3 artış.

Bölgesel Şampiyon: Nevşehir ve Kayseri Çevresi

Mart 2026 verilerine göre Türkiye'de konut fiyatlarının en çok değer kazandığı bölge, %31,5 artışla Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Yozgat’ı kapsayan bölge oldu. En düşük yıllık artış ise %21,1 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde görüldü.

Yeni Kiracı Kira Endeksi Gaz Kesmiyor

Satılık konutların aksine, Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE) hem nominal hem de reel olarak yükselişini sürdürüyor. Mart ayında bir önceki yıla göre nominal olarak %34,4 artan kira endeksi, reel olarak %2,7 yükseldi.

Özellikle İstanbul'da yeni kiracı kira artışları yıllık %39,4 ile dikkat çekerken, Erzurum ve çevre illerini kapsayan bölge %40,5 ile kira artışında Türkiye birincisi oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.