Etteki artışa ithal destek
Sofralarda baş tacı olan etin fiyatı son günlerde durdurulamaz bir şekilde artıyor
Sofralarda baş tacı olan etin fiyatı son günlerde durdurulamaz bir şekilde artıyor. Tüketiciyi, üreticiyi ve kasapları çok zor durumu düşüren et fiyatlarındaki bu artışın ne zaman sona ereceği merakla bekleniyor
Dünyanın en pahalı etinin tüketildiği Türkiye’de et fiyatlarında yeniden hareketlenmeler başladı. Bir günü bir gününe tutmayan et fiyatlarından en çok üreticiler, tüketiciler ve kasaplar etkileniyor. Besicinin az olmasından, yine besicilerin ellerinde ürünleri bu fiyat değişikliği nedeniyle çok fazla piyasaya sokmaması, yem fiyatlarındaki yüksek rakamlar ve gerekli desteğin olmayışı nedeniyle fırlayışa geçen et fiyatları dar gelirliyi olumsuz etkiliyor. Canlı hayvanın da az olması ve bilinçsiz dişi hayvan kesilmesi nedeniyle de dar boğaza giren et pazarında deyim yerindeyse bir kaos ortamı yaşanıyor.
HERKES ZOR DURUMDA
Et fiyatlarındaki önlenemez artış tüketiciden, üreticiye kadar uzanan geniş bir yelpazeyi olumsuz etkiliyor. Zararına satış yapan kasaplar, yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle doğru dürüst hayvan besleyemeyen besiciler, çok pahalı olmasından dolayı ete yaklaşamayan tüketiciler durumdan olumsuz etkileniyor. Bir süredir devam eden bu durumdan sürekli olarak yara aldığını belirten ve uzun süredir kasap olan Süleyman Yüksel et fiyatlarındaki bu değişimin anormal olduğunu belirterek, “Ben yıllardır kasaplık yapıyorum.
Et fiyatlarında bu kadar çok artışlar yaşanmamıştı. Bu durum herkesi çok kötü etkiliyor. Biz kasaplar olarak halka en iyi şekilde et ulaştırmaya çalışıyoruz ancak fiyatların artışı noktasında bir direniş gösteremiyoruz. Et fiyatlarına zam geldikten sonra biz bu zammı direk olarak etlere yansıtamıyoruz. Çünkü etler daha da pahalanınca müşterimiz daha da azalıyor. Biz de bu yüzden belirli bir süre aynı fiyatta kalıyoruz. Pahalıya alıyoruz ucuza satıyoruz. Bu da bizim zarar etmemize neden oluyor” diye konuştu
İTHAL HAYVAN VE ET GELMELİ
Et fiyatlarındaki bu önlenemez artışın Türkiye’de besiciliğe çok fazla destek verilmeyişine, canlı hayvan azlığına bağlayan Süleyman Yüksel bu durumun bir çözüme kavuşturulmasını belirtiyor. Bunun için ithal et ve besi hayvanın getirilmesinden yana olduğunu belirten Yüksel, “Ülkemizde canlı hayvan bulmak çok zor bir duruma geldi. Üreticiler de çok hayvan beslemiyor artık. Durum böyle olunca piyasaya çok az bir et girdisi oluyor. Bu durum da ister istemez et fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunun çözümü için yurt dışında et ve canlı hayvan ithali şart. Yurt dışından gelecek olan et ve canlı hayvan et fiyatlarında düşmeye ve piyasanın rahatlamasına neden olacak” dedi.
MÜŞTERİ ET ALMAKTAN KORKUYOR
Türkiye’de yaşayanların büyük bir kısmı etli yemekleri çok seviyor. Geniş bir et kültürüne sahip olan Türk halkı et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı artık eskisi gibi et yiyemiyor. Bu durumun kasaplarda çok fazla hissedildiğini belirten Yüksel, “Eskiden çok fazla müşterimiz olurdu. Artık müşteri oranımız yıldan yıla düşüyor. Biz de önlemez bir zararın eşiğine sürükleniyoruz. Artık çok fazla et almıyoruz. Satabileceğimiz kadar et alıyoruz. Çünkü insanların alım gücü azaldı” şeklinde konuştu.
DEVLET ÖNLEM ALSIN
Türkiye’de et üreticilerinin olması gerektiği gibi desteklenmediğinin altını çizen Yüksel, “Ben uzun süredir kasaplık yapıyorum. Et fiyatlarının bu kadar pahalı olduğunu görmedim. Devletin buna bir önlem alması gerekmektedir. Üreticinin desteklenip teşvik edilmesi şart” diye konuştu.
ET YOKSA TAVUK VAR
Kırmızı ete yaklaşamayan vatandaş ise çareyi beyaz ette arıyor. Tavuk fiyatlarının uygun olmasından dolayı yemeklerinde artık tavuk eti kullanan vatandaş tavuk satışlarını artırdı. Restoranlarda bile tavuk menülerinin artırıldığı şu günlerde insanlar uzun bir süre tavuk yiyecekmiş gibi görünüyor. Tavuğun artık yavaş yavaş kırmızı etin yerini alacağını belirten Yüksel, “Dükkanımda tavuk eti de bulunduruyorum. Çünkü ben de kar etmek istiyorum. İnsanlar eskisi gibi et almıyor” dedi. Ali Murat Mırçık-memleket.com.tr