Etiyopyalı muhalif lider Gerba serbest bırakıldı

Etiyopyalı muhalif lider Gerba serbest bırakıldı

Hakkındaki suçlamalar düşürülen muhalif lider Gerba ve 6 siyasetçi serbest bırakıldı- Ülkede ocak ayı başından bu yana 7 binden fazla kişi aftan yararlandı

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'da tutuklu siyasetçilere yönelik af kapsamında hakkındaki suçlamalar düşürülen muhalif lider Bekele Gerba'nın serbest bırakıldığı bildirildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Oromo Federal Kongresi Partisi (OFC) Başkanı Yardımcısı Gerba ve kendisiyle yargılanan 6 siyasetçinin serbest kaldığı kaydedildi.

Ülkenin Oromiya eyaletinde başlatılan 3 günlük kepenk kapatma eylemi ve protestoların ikinci gününde gelen kararın, bölgedeki siyasi tansiyonu azaltması bekleniyor.

Gerba ve arkadaşları, halkı şiddete teşvik etmek, ölüm ve yaralanmaya sebebiyet vermek gibi suçlardan yargılanıyordu.

- 7 binden fazla kişi serbest kaldı

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'in geçen ay başında ulusal uzlaşının sağlanabilmesi için "siyasetçilere ve diğer bazı kişilere" yönelik açıkladığı af kararının ardından ülke genelinde yargılaması devam eden ve çeşitli suçlarla hüküm giymiş 7 binden fazla kişi serbest bırakıldı.

Af edilenlerin çoğunluğunu ülkede 2015-2016 yıllarında görülen kitlesel gösterilere katılanlar oluşturuyor. Etiyopya hükümetinin Oromiya eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletmeye çalışması sonucu eyalette Aralık 2015'te protestolar patlak vermişti.

Ülkedeki iktidar koalisyonu Etiyopya Halkları Devrimci Demokrasi Cephesinin (EPRDF) istifasını isteyen muhalifler, ülkenin Amhara ve Oromiya eyaletlerinde protestolarına devam ediyor. Yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı Etiyopya'da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27'lik bir kısmı teşkil ediyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu ileri sürüyor. Hükümet, insan hakları kuruluşları tarafından muhalif siyasetçi, gazeteci ve göstericilere karşı hak ihlallerinde bulunmak ve aşırı şiddet uygulamakla suçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :