Etiyopya'daki Münih Güvenlik Konferansı

Etiyopya'daki Münih Güvenlik Konferansı

Etiyopya Dışişleri Bakanı Adhanom:- "Afrika'nın karşılaştığı zorluklarla mücadele etmesi, değişim ve gelişim yoluyla bunlara çözüm bulması gerekiyor"- Gana Dışişleri Bakanı Tetteh:- "Konferans, ortak ilgi alanı olan meselelerde Batı'nın Afrikalılarla doğr

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Afrika'daki anlaşmazlık ve çatışmaların çözülmesi için çalışılması ve Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin kıta içi meseleleri çözecek şekilde güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Adhanom, Afrika, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'dan 60 kişinin katılımıyla dün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayan Münih Güvenlik Konferansı kapsamında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Adhanom, "Afrika'nın karşılaştığı zorluklarla mücadele etmesi, değişim ve gelişim yoluyla bunlara çözüm bulması gerekiyor. Kıtadaki anlaşmazlık ve çatışmaların çözülmesi için çalışılması, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin kıta içi meseleleri çözecek şekilde güçlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Gana Dışişleri Bakanı Hanna Serwaa Tetteh de Münih Güvenlik Konferansı'nın, kıtanın karşılaştığı terör, göç ve çatışma sorunları konusunda Batı ülkeleriyle diyaloga geçmesi için iyi bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Afrika'nın kaynak ve potansiyel açısından zengin bir kıta olduğunu belirten Tetteh, "Konferans, ortak ilgi alanı olan meselelerde Batı'nın Afrikalılarla doğrudan diyaloga geçmesi açısından bir değişimi ve Afrika'nın sadece sorun üreten değil, sorunların çözümüne ortak olan bir kıta olduğunun anlaşılması noktasında da iyi bir fırsatı temsil ediyor." diye konuştu.

Sudan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal İsmail de konferansta tartışılan en önemli konular arasında terör, göç, kalkınma, Afrika ülkelerinin geleceği ve Avrupa ülkelerinin bu konularda Afrika'ya sunacağı yardımların yer aldığını dile getirdi.

İsmail, Avrupalı yetkililerin bu sefer kıtayı ilgilendiren meseleleri bizzat Afrikalı yetkililerle görüşmek üzere geldiğine ve önceden olduğu gibi kendi fikirlerini dayatmadığına işaret etti.


Etiyopya'daki Münih Güvenlik Konferansı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler