ESOGÜ Tıp Fakültesinde aort baloncuğu patlamadan tedavi edildi

ESOGÜ Tıp Fakültesinde aort baloncuğu patlamadan tedavi edildi

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde aort baloncuğunun patlamadan tedavi edildiği bildirildi.Kalp...

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde aort baloncuğunun patlamadan tedavi edildiği bildirildi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Behçet Sevin, yaptığı yazılı açıklamada, karın içi bölgedeki ana atardamarın baloncuk yapmasının toplumda yaklaşık yüzde 4-5 oranında ve sıklıkla 60-85 yaş grubunda görüldüğünü belirterek, hastalığın çeşitli nedenlere bağlı olarak oluştuğunu kaydetti.

Çoğu zaman herhangi bir şikayete neden olmadığından teşhisin geç konulduğunu aktaran Sevin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bazen de bir başka şikayet nedeniyle hastaneye başvuran kişilere yapılan tetkikler sonucunda tesadüfen teşhis edilir.Normalde 2,5-3 santim olan damarın genişliği 5 santimden daha fazla genişlemişse tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yırtılarak patlar ve kişinin hayatını kaybetmesine neden olur. Hastamızda da genişleme o kadar artmıştı ki neredeyse patlamak üzereydi. Bu kadar ihmal edilmesine bağlı olarak hastalık bacak damarlarını da etkileyerek balonlaşma ve damar çatlamasına neden olmuştu. Bu noktada açık cerrahi yöntemiyle yapılacak olan damar ameliyatının riskinin yüksek olması nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Cengiz Ovalı ile kapalı yöntemle karın içi baloncuğu düzeltildikten sonra hastamızın sağlam bacağından sağ taraftaki bacağına suni damar köprüleme yapıldı ve bacağın canlılığı korundu. Anevrizma ameliyatlarının bu hastamızda olduğu gibi her zaman için kalp ve damar cerrahlarının içinde bulunduğu ekip tarafından yapılması gerekmektedir."

Sevin, ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yöneticilerinin sağlamış olduğu imkanlar ve yetişmiş insan gücüyle Eskişehirlilere ve bölge halkına tıbbi gelişmeler ve yeniliklerin uygulandığı tedavi yöntemleriyle hizmet ettiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :