"Esnek çalışma" suistimale açık

"Esnek çalışma" suistimale açık

Türk-İş Genel Başkanı Atalay:- "Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan düzenlemenin kapsadığı çalışan sayısı çok geniş. Bu durum, esnek çalışmayı suistimale açık hale getiriyor"- "Sendikaların bir görevi çalışanı korum

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan yasa tasarısının çok sayıda çalışanı kapsamasının esnek çalışmayı suistimale açık hale getirdiğini belirterek "Esnek çalışmayla ilgili yasa tasarısı bu haliyle yasalaşırsa çalışma hayatı büyük yara alır." değerlendirmesini yaptı.
Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değiliklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın sendikaların tüm itirazlarına rağmen komisyondan geçtiğini söyledi.
Tasarının özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasına imkan sağladığını belirten Atalay, çalışma hayatına esneklik getirecek düzenlemenin mevcut haliyle çalışanların geneli için olumsuzluklar içerdiğini öne sürdü.
Söz konusu olumsuzluklara rağmen sosyal güvenceden yoksun kesimlerin esnek çalışma kapsamında güvenceye kavuşturulmasına karşı olmadıklarını vurgulayan Atalay, "Esnek çalışmanın mevsimlik tarım işçileri, yaşlı bakımı ve ev işlerinde çalışan kadınlar ile askerden yeni dönmüş gençlerimizi kapsamasına karşı olmadığımız gibi bilakis destekliyoruz." dedi.
- "Uyarılarımızı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz"
Tasarının, çalışanlara karşı sorumluluğu işverenden alıp özel istihdam bürolarına verdiğine dikkati çeken Atalay, şöyle devam etti:
"Daha önce defalarca söylediğimiz şeyi her seferinde tekrar ediyorum. Kiralık işçilik, bu ülkenin başına taşeron işçilikten daha beter bela olacak. Her şeyden önce özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını sağlayan düzenlemenin kapsadığı çalışan sayısı çok geniş. Bu durum, esnek çalışmayı suistimale açık hale getiriyor. Sendikaların bir görevi çalışanı korumaksa bir görevi de hükümetleri uyarmaktır. Esnek çalışmayla ilgili yasa tasarısı bu haliyle yasalaşırsa çalışma hayatı büyük yara alır. Hükümetin bunları görmesi için gerekli uyarılarımızı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz."
- "Çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın ücret garantileri sağlanmalı"
Atalay, gerekli koşullar oluşmadığı halde esnek çalışma imkanından faydalanarak işçi kiralayan işverenlere idari para cezası uygulanması gerektiğini savunarak şunları kaydetti:
"Esnek çalışmaya dahil olan her işçi, çalışmaya başladığı ilk günden itibaren geçici işverenin işçisi sayılmalı. Özel istihdam büroları ile geçici işveren arasında müşterek ve müteselsil sorumluluk esası benimsenmeli. Bununla birlikte bu işçilerin özel istihdam bürosu bünyesinde işçi olarak bulundukları süre boyunca fiilen çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın ücret garantileri sağlanmalı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :