Esnafın "altın günü" dayanışmayı artırıyor

Esnafın "altın günü" dayanışmayı artırıyor

Konya'da Kantinciler Esnaf Derneği'nin yaklaşık 7 yıldır sürdürdüğü "altın günü"ne katılan 120 esnaf, aylık 250 lira ödemeyle kazancını toplu birikime dönüştürüyor- Her ay 10 kişinin toplu para imkanına kavuştuğu, acil ihtiyacı olan esnafa önceliğin tanın

KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Konya Kantinciler Esnaf Derneği'nin 7 yıl önce başlattığı "para günü" organizasyonuyla 120 kantincinin küçük birikimleri, toplu paraya dönüşerek mesleki dayanışmayı sağlıyor.

Konya'da okul kantini işleten yaklaşık 120 esnaf, Kantinciler Esnaf Derneği'nin başlattığı "para günü" adını verdikleri organizasyonla her ay bir restoranda toplanıyor.

Kişi başı 250 liranın toplandığı etkinlikte 10 kişi, aynı gün toplu para alma imkanına kavuşuyor. Acil ihtiyacı olan esnafa önceliğin tanındığı etkinlikte, toplu para alacak diğer kişiler kurayla belirleniyor.

Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Ethem Tartan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kantincilerin birlik ve beraberliğini sağlamak için çeşitli organizasyonlar yaptıklarını söyledi.

Esnaf arasında sosyal ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için "altın günü" grubu oluşturmaya karar verdiklerini anlatan Tartan, şöyle devam etti:

"Kadınların kendi aralarında yaptığı altın günü gibi 200'e yakın kantinci arasından 120'si bu grubun içinde yer alıyor. Her ay toplanıyoruz ve o gün toplanan para, hisse sahibine dağıtılıyor. Yani 120 kişiden topladığımız para 10 kişiye veriliyor. Faizsiz, toplu para biriktirme, tasarruf durumu oluyor. Kişi başı 250 lira toplanıyor. Amacımız, darda olana yardımcı olmak. Esnaf kardeşimiz ödemeleri olduğunda toplu para imkanı bulmuş oluyor. Esnaf dayanışma içinde birbirine katkı sağlıyor."

Tartan, organizasyonun 7 yıldır sürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız memnun, bizler de bir araya gelmekten dolayı mutluyuz. Yardımlaşmış oluyoruz. Amaç, ihtiyacı olan üyemizin sıkıntısını çözmek. Paraya sıkışan esnaf böylelikle toplu paradan yararlanma imkanı bulmuş oluyor. Buna öncelik veriyoruz. Her ay yemek yiyoruz. Derneğe hiçbir masrafı yok. Fikir alışverişi yapıyoruz. İşbirliğini geliştiriyoruz. Toplu mal alımlarında bu birliktelikten dolayı da önemli istifademiz oluyor. Ailelerle de geliniyor. Sosyal faaliyet imkanı da oluyor. Toplantı yapacağımız yerler arasında okulların konferans salonları da oluyor. Burada çeşitli eğitimler veriliyor. Üyelerimize sertifika veriyoruz."

Faizsiz finansman sağlamayı amaçladıklarını aktaran Tartan, üyelerin yararına olan organizasyonun örnek gösterildiğini ifade etti.

- "Elimize toplu para geçiyor"

Konya Lisesinde 14 yıldır kantin işleten Kadir Özüpak ise organizasyon ile birçok ekonomik sorunun çözüldüğünü dile getirerek, "Aylık 250 lira ile paramız birikmiş oluyor. Elimize toplu para geçiyor, bu da işimize yarıyor. Esnaf, faize ve krediye bulaşmamış oluyor. Acil ihtiyacı olan arkadaşlarımıza öncelik tanıyoruz. İlk ay onlar alır, sonra aylık ödemelerini yaparlar. İhtiyaçlarını giderirler." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :