Eskişehir'de toplu açılış töreni

Eskişehir'de toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5)- "Ne diyor bu Kılıçdaroğlu? 'Artık meclis kapatılıyor' diyor. Ayıptır ya. Meclisin kapatıldığı falan yok, niye yalan söylüyorsun, dürüst ol dürüst"- "Kanun teklif etme yetkisi cumhurbaşkanında değil, tamamen mecliste. Cumhurbaşk

ESKİŞEHİR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ne diyor bu Kılıçdaroğlu? 'Artık meclis kapatılıyor' diyor. Ayıptır ya. Meclisin kapatıldığı falan yok, niye yalan söylüyorsun, dürüst ol dürüst. Kanun teklif etme yetkisi cumhurbaşkanında değil, tamamen mecliste. Cumhurbaşkanı, bütçe dışında hiç bir teklifte bulunamaz. Her şey parlamentoya ait." dedi.

Erdoğan, Eskişehir Valiliği önündeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Cumhurbaşkanı başka partiden, Başbakan başka partiden olursa kriz çıkar." dediğini ifade ederek, "Hay ağzına sağlık." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri alandakilere dinletildi.

"Tanıdınız mı?" diye soran Erdoğan, "Yanlışlıkla da olsa doğruyu söylemiş. Aynen, akrep ve yelkovanlı saat gibi. Bir kere doğruyu söyleme durumu var. Bu da söyledi. Yahu, işte biz de böyle olmasın diye cumhurbaşkanlığı ile başbakanlığı birleştiriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yapılan değişikliği anlattı. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bundan sonra başbakanlık yok, ey Kılıçdaroğlu anladın mı? Yok, bundan sonra başkan var, yeteri sayıda da başkan yardımcısı var. Bu bir olabilir, iki olabilir, üç olabilir. Bunu kim tayin eder, cumhurbaşkanı. Buna niye ihtiyaç duyuldu? Çok partili hayata geçtiğimizden beri yaşadıklarımıza şöyle bir bakın, inceleyin. Herkes bunun sebebini anlar. Türkiye cumhurbaşkanları ile başbakanlarının çekişmesi veya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan krizler yüzünden çok büyük bedeller ödedik. Bu iki başlı yapı, yeri geldi darbelere gerekçe oldu, yeri geldi ekonomik krizlere yol açtı. Yeri geldi meclisin ve hükümetin devre dışı bırakılmasına sebebiyet verdi.

Sayın Sezer, merhum Ecevit'in yüzüne Anayasa kitapçığını fırlattı, ertesi gün ekonomi alt üst oldu, milyarlarca dolara mal oldu. Bunlar aynı ekoldendi, aynı ekolden olmalarına rağmen böyle oldu. Kardeşlerim, bunları bilmemiz lazım. Peygamber Efendimiz, 'Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz' buyuruyor. Fakat biz bırakın 2, 12 defa ısırılmışız, yine de ayağımızı delikten çekmemekte ısrar ediyoruz. Halbuki bu sistem alternatifsiz değildir. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin yönetim biçimleri ortada. Biz G-20 olarak bunun nesiyiz? Üyesiyiz. Hepsini gayet iyi biliyorum, iyi tanıyorum. Yarıya yakını başkanlık veya yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Parlamenter sistemle yönetilen gözükenlerin çoğunda da monarşi var, genel vali var. Öyleyse sürekli tıkanan, aksayan, işlemeyen, bedel ödeten sistemi sürdürmekte niye inat edelim?"

- "Değişim talebi yeni değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistemle ilgili değişim talebinin yeni olmadığını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken bununla ilgili açıklamaları olduğunu söyledi.

"Şu anda büyükşehirlerin belediye başkanlığı sistemi, bizim sistemden daha ideal." diyen Erdoğan, şimdi bunun benzerinin geldiğini belirtti.

Erdoğan, eski sistemin yol açtığı acıları tattığını söylediği Demirel'den Özal'a, Erbakan'dan Türkeş'e kadar herkesin aynı talebi dile getirdiğini kaydetti.

"Cumhurbaşkanlığı ile başbakanlığı birleştirirken, meclisi devre dışı mı bırakıyoruz?" diyen Erdoğan, "Kesinlikle değil, tam tersine meclisi asli görevi olan yasama konusunda çok daha etkin hale getiriyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne diyor bu Kılıçdaroğlu? 'Artık meclis kapatılıyor' diyor. Ayıptır ya. Meclisin kapatıldığı falan yok, niye yalan söylüyorsun, dürüst ol dürüst. Kanun teklif etme yetkisi cumhurbaşkanında değil, tamamen mecliste. Cumhurbaşkanı, bütçe dışında hiçbir teklifte bulunamaz. Her şey parlamentoya ait. Eski sistemde kanun tasarıları yoluyla hükümetler meclisi kontrol altında tutuyordu. Yeni sistemde hükümetin böyle bir imkanı kalmıyor. Niye? Hükümet, cumhurbaşkanının atamış olduğu üyelerden oluşuyor, seçilmiş değil. Parlamentodan hükümete alınan kişiler dahi olsa, onlar istifa ederek kabineye üye olmak durumunda. Anlatabildim mi?

Meclisin çıkardığı kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnamesinin üstündedir. Şimdi diyorlar ki cumhurbaşkanı kararname çıkaracak. 'Bu, onlarla yönetecek' ülkeyi diyor. Yapma, etme, bak anayasanın tüm maddeleri her şeyin üstündedir. Parlamentonun çıkardığı kanunlar her şeyin üstündedir. Bir konuda parlamentonun çıkardığı kanunla, cumhurbaşkanının çıkardığı kararname olamaz. Cumhurbaşkanı, eğer o konuda bir yasal düzenleme varsa zaten kararname çıkaramaz. Cumhurbaşkanının yasamayı devre dışı bırakma ihtimali kesinlikle yoktur. Daha da öteye geçerek, meclisi cumhurbaşkanına karşı, güçlü denetim imkanları ile donatıyoruz."

- "Fesih yok, gene yalan söylüyorsun"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Cumhurbaşkanı istediği zaman meclisi feshedebilir" dediğini anımsatarak, "Ortada fesih diye bir şey yok. Gene yalan söylüyorsun. Cumhurbaşkanı veya meclis, belli şartlar altında hangisi talep ederse, her ikisini de kapsayacak şekilde erken seçime gidilebiliyor. Yani cumhurbaşkanı meclisi seçime götürüp kendisi yerinde kalmıyor. Meclis de seçime gider ama cumhurbaşkanı da seçime gider, aynı anda, aynı gün seçimler yenilenir, feshedilmez. Her hal ve şart altında seçimler birlikte yapılıyor." ifadesini kullandı.

Bu düzenlemenin amacının, geçmişte yaşanılan tıkanıklıklara meydan vermemek olduğunun altını çizen Erdoğan, "Birileri yalan ve çarpıtmayla gemilerini yürütmeye çalışıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki diğer düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

Askeri mahkemelerin kapatıldığını, yargıdaki çift başlılığın ortadan kalktığını belirten Erdoğan, "Yani hem askeri hem de sivil mahkeme olmayacak, sadece sivil olacak. Yargıda bağımsızlığın yanına tarafsızlık ilkesi geliyor. Yargı hem bağımsız hem tarafsız oluyor. HSYK'nın yapısı değişiyor. Diyor ki 'HSYK'yı da cumhurbaşkanı atıyormuş.' Yok böyle bir şey. HSYK'nın 4 üyesini cumhurbaşkanı atayabiliyor, 7 tanesini beşte üç çoğunlukla neresi atıyor? Hani yok dediği meclis var ya o meclis atıyor. 2 üyenin bir tanesi adalet bakanı, diğeri müsteşar. Görüldüğü gibi bu sistemin ülkenin, devletin, milletin çıkarlarına aykırı hiçbir tarafı yoktur. Yürütme güçlü olacak, yasama güçlü olacak, yargı güçlü olacak, böylece Türkiye güçlü olacak, milletimiz güçlü olacak." diye konuştu.

(sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :