Eskiden Konya'nın mahallesiydi şimdi Alanya'ya mı bağlanacak?

Eskiden Konya'nın mahallesiydi şimdi Alanya'ya mı bağlanacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "100 il bin ilçe" teklifi sonrası, Türkiye'de il olma potansiyeli en yüksek 76 ilçe belirlendi. Alanya da bu ilçelerden biri oldu. Alanya’ya bağlanacak ilçelerden biri de eskiden Konya’nın mahallesiydi.

Devlet Bahçeli’nin Cumhuriyet’in 100. yıldönümü dolayısıyla söylediği “100 il bin ilçe” teklifi doğrultusunda il olma potansiyeli yüksek ilçeler belirlendi.

Bir zamanlar Konya’nın mahallesiydi

Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla hazırlanan “Konuşan Haritalar”, il olma potansiyeli en yüksek 76 ilçeyi sıraladı. Buna göre Antalya’nın Alanya ilçesi de bu ilçeler arasında yerini aldı.

İl olması durumunda ise Konya'nın 1989 yılında eski mahallesi olan Karaman'ın Ermenek ilçesinin Alanya'ya bağlanması gündeme gelebilir.

alanya.jpg

Karaman 3 ilçe birden kaybeder mi?

İl olmasına kesin gözüyle bakılan Alanya’nın bu statüyü kazanmasının ardından Karaman’ın Ermenek ilçesinin Alanya’ya bağlanacağı iddiaları ortaya atıldı. Ermenek ile birlikte Sarıveliler ve Başyayla’nın da Alanya’ya bağlanması ihtimali üzerinde duruluyor.

Alanya Antalya’dan nereleri alacak?

Diğer yandan şu anda Alanya’nın mahallesi olan Mahmutlar ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin de Alanya’ya bağlanacağı konuşulanlar arasında.

Karaman’ın ilçeleri
- Ayrancı
- Başyayla.
- Ermenek.
- Kâzımkarabekir.
- Sarıveliler.

Karaman'ın il oluşu

Karaman'ın il olma hikâyesi, 1980'li yıllardan itibaren başlayan bir süreçtir. Bu dönemde, Karaman'ın il olması için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur.

Karaman'ın il olmasının en önemli gerekçelerinden biri, bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesini sağlamaktır. Karaman, Orta Anadolu'nun önemli bir merkezi olmasına rağmen, il olmaması nedeniyle bazı dezavantajlara sahipti. İl olması durumunda, Karaman'ın daha fazla yatırım çekeceği ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağı düşünülüyordu.

Yapılan girişimler, 1989 yılında sonuç verdi ve 15 Haziran 1989 tarihinde, TBMM'de yapılan oylamada Karaman'ın il olması kabul edildi. Böylece, Karaman, Türkiye'nin 70. ili oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum