Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davada, eski Danıştay üyesi İbrahim Günenç hakim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık Günenç, yakınları ile avukatı katıldı.

İddianamede, sanığın örgüt içinde yer aldığı, örgüt talimatıyla Danıştay üyesi seçildiği, talimatların verildiği ve himmetlerin toplandığı örgüt toplantılarına katıldığı, Danıştay üyesi seçildikten sonra örgüt faaliyetlerine devam ettiği, böylelikle örgüt hiyerarşisine dahil olduğu, örgütün stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Savunmasında usule ilişkin itirazlarını dile getiren Günenç, hakkındaki soruşturmanın usule uygun yapılmadığını ileri sürdü. Arama ve el koyma işlemlerinin de usulüne uygun yürütülmediğini savunan Günenç, hakkında suçüstü hükümlerinin uygulanamayacağını iddia etti.

Sanık Günenç, hakkında tanık ifadelerine dayanan tek delilin, tutuklandıktan 4 ay sonra dosyaya girdiğini, iddianamede hakkında tek bir somut delil bile bulunmadığını öne sürdü.

Hakkındaki tanık ifadelerini de kabul etmeyen Günenç, ifade verenlerin de aynı suçtan yargılandığını, soyut ve zanna dayalı beyanlarının hukuki delil sayılamayacağını iddia etti.

Sanık Günenç, örgüt talimatıyla Danıştay üyesi seçildiği iddiasını da reddederek, "Benim dışımda yapılan bir seçim nedeniyle suçlanmam hukuka aykırıdır." savunmasını yaptı.

Örgütün dernek veya kuruluşlarına üye olmadığını, dershanelerine gitmediğini, yurtlarında kalmadığını, hayatı boyunca demokratik toplum düzenini yıkmayı amaçlayan darbelere karşı durduğunu ileri süren Günenç, iddianamede, kendisinin veya aile bireylerinden herhangi birisinin ByLock kullandığına dair bir tespit bulunmadığını, ailesinde FETÖ soruşturması geçiren tek kişinin kendisi olduğunu söyledi.

İbrahim Günenç, troid kanseri olduğunu, tedavisinin cezaevi koşullarında devam etmesinin mümkün olmadığını belirterek, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Savunmasının ardından Günenç'e, Danıştay'daki makam odasında ele geçirilen 5 bin avro ile 6 bin 700 doların ne parası olduğu soruldu.

Memlekette bazı kişilere borcu bulunduğunu, adli tatilin yaklaşması ve memlekete gidecek olması nedeniyle bankadan çektiği bu paraları evden daha güvenli olduğu gerekçesiyle odasında sakladığını iddia eden Günenç, paraları döviz olarak internet bankacılığı aracılığıyla aldığını, sonra hesabından çektiğini, kayıtlara bakıldığında bunun görüleceğini savundu.

Darbe girişiminden 14 gün sonra Kuşadası'nda yazlıkta yakalanan sanık, "Hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını bilmiyor muydun?" sorusu üzerine de 16 Temmuz'da bir akrabasının düğünü için gittiğini, adli tatilin başlaması nedeniyle kaldığını, gözaltı kararından haberi olmadığını iddia etti.

Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanığın rahatsızlığına ilişkin 46 sayfalık sağlık raporu sunulduğu, sağlık sorununun cezaevinde kalmasını engelleyecek bir durum olup olmadığı konusunda Adli Tıp Kurumundan rapor aldırılması kararlaştırıldı.

Sanık hakkında ifade veren eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile eski Danıştay üyeleri Hamza Eyidemir ve Vahit Bektaş'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Duruşma 26 Temmuz'a bırakıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :