Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı Hacıosmanoğlu hakkında iddianame

Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı Hacıosmanoğlu hakkında iddianame

Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı Hacıosmanoğlu hakkında, Trabzonspor- Gaziantepspor futbol maçı sonrasında kadınlara yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandığı gerekçesiyle 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı idd

İSTANBUL (AA) - Eski Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun, beraberlikle sonuçlanan Trabzonspor-Gaziantepspor futbol maçı sonrasında kadınlara yönelik kullandığı ifadelerle, "yayın yoluyla halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, 28 Ekim 2015 tarihinde Trabzonspor ile Gaziantepspor futbol takımları arasında beraberlikle sonuçlanan bir maç oynandığı belirtilerek, bu maç ve sonrasında olaylar yaşandığı, bu tarihte Trabzonspor Kulübü Başkanı olan şüpheli İbrahim Hacıosmanoğlu'nun maçın hemen sonrasında Trabzon'a gittiği ve havaalanında bulunan gazetecilere açıklamalar yaptığı hatırlatıldı.

Televizyon kanalları ve internet sitelerinden yayınlanan şüpheli Hacıosmanoğlu'nun açıklamalarında hakaret ve aşağılama teşkil eden sözler kullanıldığı ve müştekilerin şikayetleri üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, soruşturma konusu açıklamalarla ilgili video kaydının bilirkişi marifetiyle CD'ye aktarıldığı ve çözdürüldüğü anlatıldı.

İddianamede, bilirkişinin hazırladığı rapora göre, şüpheli Hacıosmanoğlu'nun, "Ben 49 yaşına kadar adam gibi yaşadım, kadın gibi yaşamadım. Ben Trabzonspor için kapalı cezada yatmaya razıyım, konuştuklarımın hepsinin suç olduğunu biliyorum. Ben kadın gibi 100 sene yaşayacak yerde adam gibi bir sene yaşarım ve sonucunda ölüm de varsa bir gün yaşarım ertesi gün ölürüm" şeklinde sözler sarf ettiğinin anlaşıldığı ifade edilerek, bununla ilgili bazı medya organlarında yer alan internet haber çıktılarının da dosyaya eklendiği vurgulandı.

- "Hacıosmanoğlu'nun sözleri cinsel ayrımcılık içermektedir"

Hacıosmanloğlu'nun başsavcılığa verdiği ifadeye de yer verilen iddianamede, şüphelinin, "sözlerini kadınlara yönelik aşağılama amacıyla kullanmadığı, sözlerinin Trabzonspor'un uğradığı haksızlıklar sebebiyle bu komployu kuranlara mesaj verme amacı taşıdığı ve hakaret kastı olmadığını" belirterek, suçlamaları reddettiği bildirildi.

İbrahim Hacıosmanoğlu'nun suç tarihinde Türkiye'nin en büyük futbol kulüplerinden biri olan Trabzonspor Kulübü başkanı olduğuna dikkat çekilen iddianamede, "Birkaç hafta üst üste takımının haksızlığa uğradığı, son maçta da takımına yönelik olarak haksızlıkların yapıldığı gerekçesiyle verdiği röportaj sırasında şüphelinin sarf ettiği sözlerin, cinsiyet ayrımcılığı içerdiği, bu sözlerin şüpheli tarafından 'adam gibi yaşama' erdem ve düşüncesini ön plana çıkarıp savunmak için kullanılmasına karşın, bunu pekiştirmek için olumsuz anlamda kullanılan 'kadın gibi yaşama' sözleriyle, kadın yaşamı ve kadın gibi yaşamanın erkek yaşamına göre daha aşağı bir seviye olarak gösterildiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla sarf edilen bu sözlerin kaynağı, başlı başına cinsiyet ayrımcılığına dayanmaktadır" denildi.

- "Basmakalıp hale gelen ve düşünmeksizin söylenebilen sözler.."

Türkiye'de cinsiyet ayrımcılığı temelinde ve çoğu kez kadınlar için, "olumsuz" ya da "eksiklik" anlamında olan veya bunu çağrıştıran sözlerin yaygın bir biçimde kullanıldığı öne sürülen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Adeta basmakalıp sözler haline gelen ve düşünmeksizin söylenebilen bu tür deyim ve sözcüklerin kullanıldığı ortama göre de değerlendirme yapılması gerekmektedir. Somut olayda ise şüpheli tarafından anlatılmak istenen, konunun cinsiyet ayrımcılığına dayalı sözlerden oluştuğu ve bu sözlerin de kadınları küçük düşürücü ve aşağılayıcı bir nitelik arz ettiği, bu suretle de halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama suçunun maddi unsurunun oluştuğu değerlendirilmiştir. Ancak yukarıda açıklanan gerekçeye göre, bu suçun manevi unsurunun tespiti açısından şüphelinin suç kastının da mahkemece değerlendirilmesi gerekmektedir."

İddianamede, şüpheli İbrahim Hacıosmanoğlu'nun "yayın yoluyla halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianameyi kabul eden İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık Hacıosmanoğlu'nu yargılamaya önümüzdeki günlerde başlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :