Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 15 yıla kadar hapsi istendi

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 15 yıla kadar hapsi istendi

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında "FETÖ üyeliği" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, eski Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir'in "FETÖ üyeliği" ve "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı davada mütalaa sunuldu. Tutuksuz sanık Demir'in duruşmaya katılmazken, avukatı mahkeme salonunda hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra Cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünü açıklaması için söz verdi. Cumhuriyet Savcısı, sanığın üzerine atılan "görevi kötüye kullanma" suçunu, örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Demir'in "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2010-2015 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda soruların sızdırıldığına dair bilirkişi raporuna yer verildiği belirtildi. Soruların, "Sır cihazı" adı verilen kriptolu belleğe yüklendiği sırada ÖSYM bilgisayarlarına kurulan ProNMS ve Lumension adlı programlarla arka planda kaydedildiği ifade edildi.

Bu sızdırılan soruların, kurumda görevli örgüt mensupları tarafından FETÖ'nün sözde ÖSYM imamı Bekir Şimşek'e iletilerek kullanıldığı ortaya çıktı. Soruların bu şekilde sızdırıldığı dönemde ÖSYM Başkanı olan Ali Demir hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanmak" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Mahkeme heyeti, Demir'e savunma için ek süre vererek bir sonraki celseyi 15 Şubat 2024 tarihine erteledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler