Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde bayram yoğunluğu

Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde bayram yoğunluğu

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kahramanmaraş'taki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde, Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kahramanmaraş'taki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde, Kurban Bayramı dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve yüzlerce yıl burada uyudukları mekan olarak bilinen, milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan olan Eshab-ı Kehf Külliyesi, geçmişten bugüne gösterilen önem ve yatırımlarla tarihi günümüze taşıyor.

Roma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden izler taşıyan külliyenin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi ve müze çalışmaları ile ziyaretçi sayısı arttı. İnanç turizmi açısından büyük önem arz eden, farklı dinler ve kültürler tarafından yaygın olarak bilinen Eshab-ı Kehf, bayram dolayısıyla yoğun günlerini geçiriyor. Bin 600 yıllık geçmişi bulunan külliyeye Türkiye'nin ve dünyanın farklı kentlerinden vatandaşların ilgisi devam ediyor.

- "Kültürümü tanımadan beni de tanıyamazlar"

Almanya'dan gelen Hasan Pasin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır gurbette yaşadığını, bayram dolayısıyla ziyarete geldiklerini söyledi.

Çocukluk dönemlerinde anne ve babalarından duydukları Eshab-ı Kehf'e ailesiyle geldiğini dile getiren Pasin, "Almanya'dan burayı gelip görmek isteyenler var. Kültür turizmi yapan Alman vatandaşları buranın tarihi ve kültürünü tanımak istiyor. Tabi bende buraya gelmelerini istiyorum. Çünkü benim kültürümü tanımadan beni de tanıyamazlar." dedi.

Adana'dan gelen Aynur Özaltun ise uzun zamandır Eshab-ı Kehf'e gelmek istediğini bayram dolayısıyla da bu hayalini gerçekleştirdiğini belirtti.

- "Gerçekten muhteşem bir yer"

Eshab-ı Kehf'in hep ilgisini çektiğini ifade eden Özaltun, "Gelip bu atmosferi tatmak istedik. Burayı ziyaret edip dua etmek istedik. Çünkü burası gerçekten mucizevi bir yer. Herkesin de gelmesinin gerektiğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten muhteşem bir yer. Buradaki suyu da gelenler mutlaka içmeliler. Zaten burası Kur'an-ı Kerim'de de geçiyor." diye konuştu.

Hatay'dan gelen Mehmet Atilla da Afşin'deki Eshab-ı Kehf'i çok merak ettiğini, bayram dolayısıyla da ailesiyle burayı ziyarete geldiğini söyledi.

Külliyenin temiz olmasına dikkati çeken Atilla, "Görevliler buraya iyi bakmışlar. Buraya gelmekten mutluluk duyduk. Bayram tatili nedeniyle kendimize bir rota çizdik. İyi ki buraya gelmişiz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :