Erzurum'da asırlık camilerde itikaf

Erzurum'da asırlık camilerde itikaf

Kentte itikafı yerine getirmek isteyen vatandaşlar, Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan camilere kapandı- Müftü Vekili Büyük:- "Bu camilerimizin feyzi, ruhaniyeti daha farklıdır. Bu tarihi camilerimizi itikaf için tercih edersek feyzi biraz daha fazla ol

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan tarihi camiler, itikafa girenleri ağırlıyor.

Erzurum'da, sünnetlerden itikafı yerine getirmek isteyen vatandaşlar, asırlardır ezan sesinin yankılandığı tarihi camileri tercih etti.

Ramazanın son on gününde, aralarında asırlık olanların da bulunduğu 20 camide itikafa giren vatandaşlar, gün boyu Kur'an okuyup dua ediyor.

Erzurum Müftü Vekili Celal Büyük, AA muhabirine, itikafın, bir Müslüman'ın ibadet niyetiyle camide kalması anlamına geldiğini söyledi.

Müslümanlar için itikafın önemine işaret eden Büyük, Hazreti Peygamber'in aksatmadan yaptığı itikafın, ihya edilmesi ve üzerinde durulması gereken bir sünnet olduğunu belirtti.

İtikafın, unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden olduğunu anlatan Büyük, "Bu, bölgede bir veya birkaç kişinin ihya etmesiyle, ümmetin üzerinden düşecek olan bir sünnettir. Sünnet-i kifayedir." dedi.

Büyük, "İtikafa giren bir insanın dünyevi arzu ve isteklerden uzak durması gerekir. Birtakım sıkıntılar dışında camiyi terk etmemesi gerekir. Rabbi ile dua ve tesbihatla baş başa kalması gerekir. İttifakı böyle anlamak lazım." ifadelerini kullandı.

- "Vatandaşların evine yakın camiyi ayırabiliyoruz"

Tüm ilçelerde itikaf için cami ayırdıklarını bildiren Büyük, şunları kaydetti:

"Peygamber efendimizin bu sünnetini ihya etmek isteyen cemaatimiz, ilçe müftülüklerine müracaat ettiklerinde, hangi camilerin itikafa ayrıldığını öğrenebilir ve buralarda sünnetlerini yerine getirebilirler. Vatandaşlar kendi mahallesine yakın camide itikafa girmek istiyorsa ilçe müftülüğüyle irtibata geçerek, orayı da itikafa ayrılan camiler arasına alabiliriz. Burada amaç itikafa girmek isteyen cemaatimizin işlerini kolaylaştırmaktır."

Erzurum'da Osmanlı ve Selçuklu'dan kalma asırlık camilerin olduğunu hatırlatan Büyük, bunların manevi havasının farklı olduğunu söyledi.

Büyük, "Bu tarihi camilerimiz, asırlardan beri ayakta olan, geçmişte nice büyük insanların belki de namaz kıldığı yerlerdir. Lalapaşa ve Ulu camilerinde pek çok büyük insanların namaz kıldığını, kıldırdığını ve itikafa girdiğini biliyoruz, duyuyoruz. Bu camilerimizin feyzi, ruhaniyeti daha farklıdır. Bu tarihi camilerimizi itikaf için tercih edersek feyzi biraz daha fazla olur." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :