Erol Mütercimler hakkında suç duyurusunda bulunmak için boşlukları doldurun dilekçeyi verin

Erol Mütercimler hakkında suç duyurusunda bulunmak için boşlukları doldurun dilekçeyi verin

bir televizyon programında imam hatiplilere yönelik sözleri dolayısıyla yazar Erol Mütercimler hakkında suç duyurusunda bulunmak için boşlukları doldurun dilekçeyi verin

1.jpg11.jpg

……………………………..

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

MÜŞTEKİ                                :  ……………………………

ADRES                        :  ………………………………………………………………………..

 

ŞÜPHELİ                                 : Dr. Erol MÜTERCİMLER (Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Haliç Üniversitesi, Sütlüce Mahallesi, İmrahor Cd. No: 82,   Beyoğlu/İstanbul

SUÇ                                        : TCK m. 216/2,  m. 218

SUÇ TARİHİ                : 07.09.2020

KONU                                                 : Şüphelinin eylemine uyan suç ya da suçlar hakkında kamu davası açılması talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR                      :

07.09.2020 tarihinde Haber Global’de yayınlanan Kayıt Altında isimli programın konuklarından Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi olan şüpheli Dr. Erol MÜTERCİMLER, programda İmam Hatip mezunlarına alenen hakarette bulunarak aşağılamıştır.

Şöyle ki, Haber Global’in resmi Youtube hesabında da yayınlanan bu programının 3. Saat, 34. Dakika ve 37. Saniyesinden itibaren açıkça anlaşılacağı üzere şüpheli “Sonuca bakın, o İmam Hatip’ten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor; Cinsi sapık, sahtekâr, ahlaksız.” diyerek atılı suçu gerçekleştirmiştir   “Sonuca bakın, o İmam Hatip’ten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor; Cinsi sapık, sahtekâr, ahlaksız.” ( https://www.youtube.com/watch?v=yLcpWmayfuc ) (EK-1)

HALKIN BİR KESİMİNİN BENİMSEDİĞİ DİNİ DEĞERLERİ ALENEN AŞAĞILAMA SUÇU AÇISINDAN ŞİKAYETLERİMİZ

 

 

Halkın bir kesimini alenen aşağılama suçu TCK 216/2. Maddede aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

Madde 216-(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şüpheli televizyon programında söylemiş olduğu “Sonuca bakın, o İmam Hatip’ten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor; Cinsi sapık, sahtekâr, ahlaksız.” sözleriyle, ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve Tevhid-i Tedrisat’a uygun olacak bir şekilde İslam dini temelli eğitim veren İmam Hatip okullarından mezun olan kişileri aşağılamıştır.

Şüphelinin hakaret ve küfür içerikli söylemleri bir İmam Hatip Lisesi mezunu olarak şahsımı benim gibi İmam Hatip Mezunu olan tüm vatandaşlarımızı derinden üzmüştür. Şüphelinin TV’de sarfettiği hakaret ve küfür içerikli sözlerin yayınından itibaren sosyal medyada başlayan tartışmalar, reel alana da taşmıştır. Bu sözlerin halkı kin ve düşmanlığa sevkettiği de açıktır.   Atılı suç oluşmuştur.

Aleniyetin, ''herkesin veya birçok kimsenin okuyup görmesiyle değil, okuyup görebilmesi mümkün ve muhtemel olan yerlerde fiilen işlenmesiyle gerçekleşeceği'' Yargıtay uygulamasında kabul edilmiştir.(YARGITAY CEZA GENEL KURULU 15.03.2015 tarih ve 2004/8-201 E, 2005/33 K). Böylece suçun alenen işlendiğinden şüphe duyulmamaktadır.

SUÇ BASIN YAYIN YOLUYLA İŞLENMİŞTİR.

 

TCK Madde 218- (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır.

Şüphelinin, İmam Hatip mezunlarını alenen aşağıladığı Kayıt Altında isimli program 07.09.2020 tarihinde Haber Global’de yayınlanmış, ayrıca Haber Global’in resmi Youtube hesabında da yayınlanmaya devam etmektedir.

Yargıtaya göre sınırlandırılmamış herkese açık olan Facebook, Twitter, Youtube gibi dijital hesaplar da basın yayın aracı olarak değerlendirilmektedir.

Şöyle ki:

"Yazıların yayınlandığı twitter, internet üzerinden paylaşım sağlayan sosyal bir ağdır ve kişi kendisi sınırlandırmadıkça bütün internet kullanıcıları tarafından yazılar görülebilmektedir. TCK.nın 6. madde (g) bendine göre; ''Basın ve yayın yoluyla deyiminden; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla yapılan yayınlar'' anlaşılır denilmekle internet üzerinden yayınlanan yazıların basın ve yayın yoluyla işlendiği kabul edilmiştir. Müştekiler de sanığın takipçisi olmadıkları halde yazdığı yazıları öğrenip şikayette bulunduklarına göre, twitter üzerinden yapılan yayınların aleni olduğunda bir kuşku bulunmamaktadır" (Yargıtay 8. CD 2014/35434e, 2015/22535kr, 12.10.2015)

SONUÇ VE İSTEM                  :

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız ve Sayın Savcılığınızın re’sen gözeteceği nedenler de göz önüne alınarak şüphelinin eylemlerine uyan suç ya da suçlardan dolayı cezalandırılması için hakkında kamu davası açılmasını vekâleten arz ve talep ederiz.

Müşteki

………………………….

Tarih / İmza

EKLER :

  1. https://www.youtube.com/watch?v=yLcpWmayfuc

Etiketler :