Ermenistan'da Başbakan Sarkisyan'ı istemeyenlerin protestoları sürüyor

Ermenistan'da Başbakan Sarkisyan'ı istemeyenlerin protestoları sürüyor

Cumhurbaşkanlığı görev süresi dolan Serj Sarkisyan'ın parlamentoda başbakan seçilmesiyle başlayan gösterilere, kışlalarını terkeden bazı silahsız askerler de katıldı-Protestoların büyümesi üzerine gözaltına alınan muhalif milletvekili Paşinyan serbest bır

ANKARA (AA) - Ermenistan'da Başbakan Serj Sarkisyan'ın cumhurbaşkanlığından sonra başbakanlık görevine getirilmesiyle başlayan protestolara silahsız bir grup asker de katıldı.

Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın başbakanlığa aday gösterilmesiyle 13 Nisan'da başladı. Liberal siyasi güçlerin oluşturduğu Elk (Çıkış) koalisyonu üyesi, Milletvekili Nikol Paşinyan'ın öncülük ettiği göstericilere polis defalarca müdahale etti. Göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanılan olaylarda Paşinyan dahil çok sayıda gösterici yaralandı.

Sarkisyan'ın 17 Nisan'da parlamentoda başbakan seçilmesiyle gösterilere katılım arttı ve muhalif lider Paşinyan ülkede "kadife devrim" başlattıklarını duyurdu. Başbakan Sarkisyan'ın önerisiyle 2 Mart'ta Cumhurbaşkanı seçilen Armen Sarkisyan da taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine Başbakan Sarkisyan ve Paşinyan basın mensuplarının önünde dün bir araya geldi. Paşinyan'ın iktidarı elinde bulundurma çabası olarak nitelendirdiği anayasa değişikliği nedeniyle istifa etmesini istemesi üzerine Sarkisyan, muhalefeti "şantaj" yapmakla suçlayarak toplantının yapıldığı otelden ayrıldı.

Paşinyan toplantının hemen ardından gözaltına alındı, çevik kuvvet birlikleri göstericileri dağıtmak için görevlendirildi. Yönetimin bu kararı, protestocuların artmasına neden oldu. Silahsız bir grup asker de gösterilere katıldı. Protestoların artması üzerine Paşinyan, bir gün sonra serbest bırakıldı.

2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti. Ermenistan'da 2015 yılında Sarkisyan'ın desteğiyle kabul edilen anayasal referanduma göre yürütme yetkisi devlet başkanından başbakana devredilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :